Nem lesz Giro rajt Japánban vagy az USA-ban (még egy ideig) - TOURázzunk együtt

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY

TOURázzunk együtt

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁRSPORT BÖLCSÉSZ SZEMMEL

Post Top Ad

Post Top Ad

2015. november 10., kedd

Nem lesz Giro rajt Japánban vagy az USA-ban (még egy ideig)

Évek óta téma az Európán kívüli rajt. Mauro Vegni, a Giro d'Italiát szervező RCS Sport vezetője szerint ez igazából az UCI-n múlik.
Vegni szerint az alapprobléma a pihenőnapok száma és eloszlása. A nemzetközi kerékpáros szövetség jelenlegi szabályai alapján ez ugyanis leghamarabb a hetedik szakasz után következhet be. Kivéve, ha kivételes engedélyt kapnak a szervezők, ahogyan ez történt a 2014-es és történni fog a 2016-os Giro d'Italia esetében.  A megszokott szombat helyetti pénteki kezdő-, majd a hétfői pihenőnap 2014-ben az írországi/észak-írországi rajt (ez volt egyébként a legtávolabbi helyszín, ahonnan valaha egy Grand Tour verseny indult) utáni utazást könnyítette meg, a jövő évi pedig a hollandiai start utáni Olaszországba visszajutást fogja majd.

Japán vagy az USA esetében természetesen ennél jóval nagyobb távolságokat kell legyűrni, még ha szívesen élünk napjainkban azzal a fordulattal, hogy összement, egy kis globális faluvá zsugorodott a világ. Nyolcórás repülőúttal és 6 órás időeltolódással kell számolni, Vegni szerint legalább két pihenőnapot venne igénybe visszajutni Európába és visszarázódni az itteni viszonyokba. Ugyanakkor míg az UCI ragaszkodik a bevett hagyományokhoz, addig szerinte nem érdemes egyáltalán tárgyalásokat sem kezdeményezni.

A kérdés azért került újra a nemzetközi sportmédia érdeklődésének középpontjába, mivel a 2017-ben rendezik meg 100. alkalommal a Giro d'Italiát, ami nyilvánvalóan nagy dobás lesz, és amire (ahogyan a két év múlva megrendezendő Tour de France esetében is) már most megkezdődtek az előzetes készülődések, ezzel egy időben pedig különféle találgatások jelentek meg a nemzetközi sajtóban.

(Cikk forrása)

********************
2017 még ugyan messze van, de a 2016-os Giro d'Italiával kapcsolatban már szép számmal találhatók cikkek az oldalon:

Giro d'Italia 2016 - az útvonal
Giro d'Italia 2016 - Chiantiba mártogatott kegyetlen időfutam várható

Giro d'Italia 2016 - az időfutamokon dőlhet el a verseny
Giro d'Italia 2016- további részletek az útvonalról 

Továbbiakban pedig érdemes figyelni a Giro d'Italia 2016 címkét!

  

Post Top Ad