(forrás)
Míg a nyugati részen Tour de France Nagy Rajtját rendezték, a másik oldalon a Békeverseny indult Berlinből. Hidegháborús  helyzet a sportban a fal leomlása előtt két évvel. 
Az 1987-es év fontos jubileum volt a Varsót, Prágát és Berlint is érintő Békeverseny számára, amit szokás az amatőrök Tour de France-aként is emlegetni. 40. alkalommal rendezték meg a versenyt (egészen pontosan május 9 és 23. között), az évforduló pedig épp egybeesett Berlin alapításának 750 éves jubileumával.

Eleve benne volt a levegőben, hogy a két városrész (pontosabban azok politikai vezetősége) rivalizálni fog egymással, ki milyen rendezvénnyel emlékezik erre az eseményre, így három évtized távlatából tehát nem is tűnik olyan meglepőnek, hogy Nyugat-Berlin szenátusa eközben a Tour de France Nagy Rajtjának (július 1 és 26. között rendezték meg 1987-ben magát a versenyt) megszerzésére pályázott, ráadásul sikerrel. Szintén ismerősen csenghet még ilyen időtávlatból is, ahogy az NDK egyik sportügyi illetékes elvtársa többek között "bizonyos reakciós nyugati körök" ténykedéseként értelmezte ezt.

A berlini lakosok persze addigra megszokhatták már, hogy minden sporteseményből kettő van (van keleti és nyugati változata), hiszen a hidegháborús rivalizálás egyik  fő terepe épp a sport volt. Csak  egy példa: már a háború előtt létezett a Rund um Berlin nevet viselő verseny (Berlin körüli körverseny), aminek tradicionális helyszíne 1945 után az NDK területére esett. A nyugati részen ezért az 50-es években létrehoztak egy Rund in Berlin (Körverseny Berlinben) nevű rendezvényt. (Hogy mennyire erőltetett az in szócska ebben az esetben, érzékelhető, hogy hagyományosan a városi egynaposokat, pl a kölnit  is a Rund um... formulával használják).

Tour de France - háttérben a Brandenburgi kapuval
(forrás)

Az elnevezések harca abban is megmutatkozott, hogy míg a nyugatiak "a profi kerékpársport anyahajója" (Mutterschiff) szlogennel kampányoltak, addig a keletiek "az amatőr kerékpársport zászlóshajója" (Flagschiff) kifejezéssel.

A korábbi években kialakult szokás szerint Berlin csupán egy köztes állomás lett volna, de az NDK-vezetőség nem adhatta alább: a versenynek egyszerűen innen kellett elrajtolnia. A lengyelek rábólintottak, jöhetett a szervezés következő foka: Kelet-Berlinnek a nézők lelkesedésében is meg kellett mutatnia, milyen a szocialista módi, így aztán jó szokás szerint mintegy 50 ezer embert rendeltek ki az utcára, főként a tanárokat presszionálták arra, hogy osztályaikkal kivonuljanak.

Dísztribün illetékes elvtársakkal és sok-sok zászlóval
(forrás
A nyugatiak is igyekeztek közönséget szerezni, csak némiképp más formában és más arányokban: a Tour de France-t abban az évben mintegy 60 ország 140 televíziós csatornája közvetítette, kis túlzással a fél nyugati világ három napig a megosztott várossal foglalkozott, persze mindezt az ő nézőpontjukon átszűrve.

A nyugat-berlini Tour de France rajt egyébként valószínűleg nem jöhetett volna létre, ha nem egy ambiciózus, nagyobb távlatokban gondolkodó vezetője van ekkor épp (vagyis a döntés pillanatában, 1985-ben) a versenynek. Félix Lévitan ugyanis arra számított, hogy a helyszín miatt kedvet kapnak a keleti blokk országai is a francia körversenyen való részvételre.(Itt érdemes megjegyezni: a Békeversenyen voltak résztvevők a nyugati részről is, pl. olaszok, franciák, belgák). Az ötlet nem jött be, az NDK részéről például technikai okokra illetve a profi sporttól való ideológiai alapú elhatárolódásra hivatkozva utasították vissza a lehetőséget. A sors iróniája, hogy végül egy lengyel versenyzőn, Lech Piaseckin  volt a sárga trikó 2 napig, igaz ő egy olasz csapatban (abban a Del Tongóban, ami a mai Lampre elődjének is tekinthető) versenyzett, profi státuszban. Lévitan ezt azonban már csak mint egykori Tour de France programigazgató láthatta, ugyanis hibás pénzügyi döntések miatt még 1987 márciusában leváltották posztjáról.

Az 1987-es Tour de France Stephen Roche nyerte, Ő abban az évben már begyűjtötte a Giro d'Italia elsőséget is, de a "háromágú korona" neki sem jött össze, ősszel lemaradt a világbajnoki elsőségről. (A triplázás - természetesen - csak Eddy Merckxnek jött össze 1974-ben)
és persze ez volt az az év, amikor Greg LeMond egy vadászbaleset miatt nem tudott indulni a versenyen. (Na de erről a sztoriról majd máskor kicsit részletesebben!)

Források: 
Kalter Krieg af Rädern
1987 Tour de France
Tour de France 1987 in West Berlin

************************************
Szereted a kerékpársport múltjáról szóló történeteket? Akkor neked való a blog Peloton-mesék rovata, többek között ilyen témákkal:
Ahonnan az első Tour de France elrajtolt
Minden idők legkeményebb Tour de France szakasza
Az első Milánó-Sanremo
Akinek fizettek, hogy távol maradjon
A bringás, akit elütött egy ló
Az első sárga trikó

       
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: