Eddig három olyan esetről tudunk az idei spanyol körversenyen, amikor egy kísérőmotor elütött verseny közben egy kerékpárost. Ebből kettő Tinkoff-Saxo versenyző.  A csapat tulajdonosa, Oleg Tinkov őrjöng. Nem lennék most sem a motorosok, sem a szervezők helyében.
A Vuelta a Espana 11. szakaszán Sergio Paulinhoval ütközött a TVE operatőrét szállító motoros kísérő. Paulinho ugyan nem került földre, de a bal vádliján olyan mély (és intenzíven vérző) sérülést okozott az érintkezés, hogy a fájdalomtól kénytelen volt feladni a versenyt.

A Tinkoff-Saxo csapata kiadott egy közleményt, amelyben az események rövid összefoglalása is olvasható:

"Paulinho épp egyedül tekert a mezőny előtt, amikor három kilométerrel a start után az első emelkedőt a Collada de Beixadist  kezdték megmászni. A hegy lábánál Paulinho az egyik jobb kanyart nagy tempóban vette be, és akkor hirtelen az út közepén feltűnt egy televíziós kísérőmotor, be nem tartva az előírásokat. Ahogy Paulinho utolérte a motort, annak vezetője nem tett semmiféle lépést annak érdekében, hogy az ütközést megakadályozza, folytatta saját útját, így aztán nekiütközött Paulinho bal lábának." 
Mivel szombaton már utolérte a kísérő motoros végzet Peter Sagant is  - aki szintén kénytelen volt feladni a versenyt -, Oleg Tinkov twitteren közölte, meggondolja, ne hagyja-e ott a versenyt csapatával.
Később már csak szimplán annyit írt ki:

A szerdai nap folyamán egyébként Jim Ochowicz, a BMC csapatfőnöke nyílt levéllel fordult az UCI-hoz, hogy a kerékpárosok biztonsága érdekében vizsgálják felül és módosítsák a szükséges szabályokat.  Ochowicz is "személyesen" érintett az ügyben: versenyzőjét, Greg van Avermaetet a Classica San Sebastianon ütötte el egy motor a szinte biztosra vehető győzelemtől.

Az UCI  a legfrissebb hírek szerint 2016-os szezonra ígér vizsgálatot. 
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: