Hivatalos kihirdetés majd csak 2015. október 20-án lesz, addig is a tippelgetéseké a "tuti infóké" a terep.
A Giro d'Italia jövő évi útvonalával kapcsolatos informálisan terjedő részletek kapcsán már tettem említést arról, hogy nem nehéz egy háromhetes verseny útvonalát nagy vonalakban megtippelni, ha például tudjuk, hogy mely környékeken történik nagy mennyiségben szállodai (panzió, motel, stb) foglalás a verseny ideje alatt.

Egy holland blogger (egyébként újságíró és  közösségi médiaszakember) Thomas Vergouwen például évek óta űzi ezt a műfajt. Amikor először vett részt a Tour de France-on, amiről afféle "színfalak mögötti" blogot készített, a verseny befejeztével már rögtön a következő évivel szeretett volna foglalkozni, így nekiállt kutakodni, mit lehet már augusztusban erről tudni.

Rendszerint a kis helyi lapokban elejtett információk segíthetnek, Vergouwen ehhez igazodva érdeklődik a környék szállásadóinál, vajon abban az időpontban tudna-e nagy létszámú résztvevővel konferenciát szervezni az adott helyre. Ha nem is szeretik a szervezőcég, az ASO részéről, amit csinál, a sajtó feladatának tiszteletben tartása érződik ki az elnök, Christian Prudhomme (maga is egykori újságíró) egyik nyilatkozatából, miszerint amit Vergouwen csinál, az az igazi újságírói munka. Főleg látva, hogy tényleg milyen sok helyről és milyen alapossággal szedi össze az információkat.  Évek óta nagyon sok mindenki használja az ő hipotetikus útvonalát, a hivatalos útvonal-kihirdetéskor is az ő térképének nyomtatott változatával várakoznak rendszerint az akkreditált újságírók.

Vergouwen természetesen már a 2016-os útvonalról is összeszedett egy sor fontos adatot a honlapján el lehet olvasni az általa összeállított útvonalat. Mint látható, az ASO azért a legfontosabb információkat jól védi, többek között pont azt nem lehetett kideríteni, hogy a 8. szakasz Pau-ból hova vezet majd, feltehetőleg majd egy emelkedőre. Na de melyikre? Nyilván mindenki erre lenne a leginkább kíváncsi. Ugyanakkor, látható az is, hogy az alapos újságíró időnként már a 2017-es útvonallal kapcsolatos el- és kiszólásokra (pl erre lehet jó alap egy interjú egy-egy helyi politikussal, aki alig bírja ki, hogy ne árulja el a jó hírt) is felfigyelhet.  

A nagy hegyek közül úgy néz ki, eddig majdnem biztosra vehető a Mont Ventoux ( a belga Het Nieuwsblad napilap információi szerint), ráadásul megint a Bastille napon, július 14-én. Ez az információ azonban még mindig hivatalos megerősítésre vár. Ha azonban azt vesszük, hogy milyen régen járt a mezőny Petrarca kedvenc kopasz hegyén, teljesen reális az esély, hogy jövőre megint látogatást tesz a holdbéli tájon a mezőny.
 
 Annak viszont nem kellett senkinek utánajárnia, hogy a Grand Depart, a Nagy Rajt Mont Saint Michelből indul egy átlagos szakasszal, ezt már tavaly is közismert és hivatalosan visszaigazol információ volt. A helyszín érdekessége, hogy az ár-apály váltakozás következtében hol sziget, hol félsziget az a kis szárazföldi rész, amelyen a gyönyörű kolostor található. (A környéken zajlott 2013-ban a 11. szakaszon az időfutam.) A szakasz során a Utach Beach felé veszi az irányt a mezőny, amit leginkább  a 2. világháború iránt érdeklődők ismerhetnek (kulcsszavak: D-day, partraszállás) a világon mindenfelé.

A Tour de France tehát évek óta először ismét francia földön veszi majd kezdetét, ugyanakkor a mezőny ellátogat majd Andorrába és Svájcba is.  A miniállam esetében volt erről hivatalos sajtótájékoztató is, míg Svájcot, ezen belül is Bernt azért favorizálja a média, mint lehetséges TDF-helyszínt, mert Christian Prudhomme kétszer is járt ott mostanában. (Nem lehet könnyű dolga a nagyfőnöknek, ha a megszállott Tour-rajongók minden lépését figyelik - mondjuk szeretőt lehetőleg inkább csak a hivatalos lakhelye környékén tartson!)  Valószínűleg mindkét esetben a pihenőnap előtti és utáni szakaszra (és természetesen magán a pihenőnapra is) ruccan át a mezőny. De még az is lehet, hogy ha már ott járnak az Alpokban, még egy kis túrát tesznek az olasz részen is, mondjuk a Colle delle Finistre környékén.

Úgy tűnik, jövőre kimaradnak az egynapos klasszikusokat megidéző szakaszok (ellentétben az olaszoknál), a mindent eldöntő utolsó előtti szakasz pedig minden bizonnyal egy időfutam lesz.

(Forrás: cyclingweekly.co.uk)


  
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: