Ha ma este nyer, a német időmenő utoléri világbajnoki címek tekintetében a négyszeres győztes Fabian Cacellarát (Trek Factory Racing).
Országúti kerékpáros világbajnokság keretein belül 1994-ben rendeztek először egyéni időfutam számot, ezt akkor a brit Chris Boardman nyerte. Az elmúlt bő egy évtizedben leginkább Spartacus, azaz Fabian Cancellara nevével voltak tele az erről a diszciplínáról szóló hírek. A svájci összesen négy világbajnoki címet gyűjtött be (2006, 2007 - ekkor volt Bodrogi László második, 2009, 2010), s ha nem is nyert, akkor is a toronymagas esélyesek közé számított az ezt követő időszakban is (pl. harmadik volt 2005, 2011 és 2013 során). Ő egy bukásokkal, sérülésekkel, betegségekkel teli évet zárt le azzal, hogy végül kihagyta a világbajnokságot, így a szerda esti versenybe már nem tud beleszólni.

Annál inkább Tony Martin (Etixx-Quick Step), aki ugyancsak sárga trikóban bukott ki a Tour de France-ról idén a 6. szakasz után. Bár a röntgenfelvételt látva - ami kulcscsonttörést állapított meg nála - még igencsak vehemensen folytatni akarta a versenyt, végül a csapat orvosaival történt konzultáció után a távozás mellett döntött, s azóta tulajdonképpen csak a ma esti versenyre koncentrál.
A bukás:

Eddig háromszor tudott az időfutam számban diadalmaskodni (2011, 2012, 2013,  a sorozatot végül Bradley Wiggins tavalyi győzelme szakította félbe), ha ma nyer, tehát beállítja Cancellara rekordját. 


Múlt vasárnap a csapatidőfutamon (ahol nem nemzetek, hanem a szponzorált csapatok versenyeznek) az Etixx-Quick Step 11 másodperccel marad le a dobogó legfelső fokáról, a BMC csapata ennyivel volt csak jobb náluk (a teljes eredménylistáért kattints ide!). Ekkor Tony Martin többek között azt nyilatkozta: 


"Ez volt az egyik fő célom ebben a szezonban, és a teljesítményem magabiztosságot ad a szerdai időfutamra is. Nehéz analizálni magamat, de a csapattársaim azt mondták, hogy kicsit megszenvedték, amikor én voltam elöl (nevet). Hát, elnézést kérek érte, ugyanakkor ez annak is a jele, hogy jó úton haladok. Jó érzéssel tölt el így gondolni a következő célra. Csalódott vagyok a csapat miatt, hogy nem sikerült nyernünk, de a legjobbat hoztuk ki magunkból, és a saját teljesítményem jót tett számomra morálisan a szerdai megmérettetés előtt."

Ennek ellenére nem lesz könnyű vágta számára ez a nap, a fiatalabb generációból két nagyon komoly kihívója akadt: Rohan Dennis (BMC) és Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) személyében.  

Közben egy másik rekord is szóba került a napokban Tony Martinnal kapcsolatban: a német időmenő tervezi, hogy valamikor megkísérli majd megdönteni az egyórás rekordot. Ebben biztos, ezt nem hagyná ki, ugyanakkor azt is hangsúlyozta. hogy mindezt minden bizonnyal nem az olimpia évében, azaz jövőre fogja megtenni, valószínűbb inkább 2017- vagy '18-ban.  

(A cikk a cyclingnews.com és a velonews.competitor.com hasonló témájú írásai alapján készült.)
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: