Cividale del Friuli
Szépen lassan csordogálnak az információk a 2015. október 5-én a milánói Világkiállításon kihirdetésre kerülő útvonalról. Most a 13. szakasz profilját tették közzé a verseny twittercsatornáján.
A 13. szakasz a megosztott ábra alapján egy nehéz hegyi szakasz lesz négy kategorizált emelkedővel, ám hegyi befutó nélkül.
Arról már korábban is szó esett, hogy a Giro jövőre Hollandiából rajtol, egészen pontosan Appeldoornból, Itt egy 8,1 kilométeres időfutammal veszi kezdetét a háromhetes verseny, amit két további holland szakasz követ. A Giro a 2014-es írországi ill. észak-ír kiruccanás után most ismét pénteken rajtol majd (2016. május 6-án), tehát egy napot megint rászánnak az utazásra, mielőtt az Appennini-félszigeten tovább folytatódna a verseny.

 Ezen kívül azt is tudjuk már, hogy a  9. szakasz egy 40 kilométeres időfutam lesz a híres chianti régió szőlőbirtokai között.

Kisebb helyi lapok azonban a hivatalos információkon túl további részleteket is tudni vélnek (általában könnyen lehet az útvonalat - nagy vonalakban - beazonosítani a szállodai foglalások révén is), például, hogy az első hegyi befutó a 6. szakaszon lesz a Roccaraso emelkedőjén, s hogy az Arrezzóba érkező (feltehetőleg 8. ) szakasz a Montepaschi Strade Bianche híres fehér kavicsain át fog vezetni.

A most ismertetett 13.szakasz valószínűleg első lesz a verseny második felében összesűrűsödő észak-olaszországi hegyi szakaszok sorában.  Lesz még két befutó a Dolomitokban, az egyik köztük egy hegyi időfutam, illetve érinteni fogja a verseny az Alpokat is, mielőtt az utolsó szakaszon a mezőny Torinóba érkezik. A jövő évi Giro d'Italia legmagasabb emelkedője (azaz a  Cima Coppi)  a rossz időjárási versenykörülményeiről hírhedt Gavia hágó lesz.

Az a híres 1988-as hóviharos szakasz a Gavián
(kép forrása: bikeraceinfo.com


Legalább is a jól informáltak szerint. Hogy valójában miként alakul majd az útvonal, arra minden bizonnyal a kihirdetés napjáig, 2015. október 5-ig még várni kell.

(Forrás: velonews.competitor.com)  

Kapcsolódó cikkek:
Giro d'italia 2016 - Chiantiba mártogatott kegyetlen időfutam várható
Instant Toszkána
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: