Nem követed napi rendszerességgel a nemzetközi országúti kerékpárversenyeket? Nem igazán igazodsz ki az évről évre változó csapatnevekben? Akkor ez talán segít!


Kapcsolódó:
Cannondale-Garmin 

A legnagyobb változás nem csak 2014-hez, hanem a korábbi évekhez is, hogy a Cannondale (korábban a Liquigas céggel együtt szponzorált csapat, ahol Ivan Basso, Vincenzo Nibali és Peter Sagan is versenyzett) és a Garmin (vagyis az a bizonyosamerikai csapat, ahol a második név gyakran szezon közben is változott) egyesültek.

Így jött létre az eredetileg inkább jellemzően fekete, a Tour de France alatt azonban poshadt-zöld színű mezt viselő csapat, ahol elsősorban a Garmin volt versenyzői fértek be az új keretbe. A Tour de France alatt a 2012-es Giro d'Italia győztes Ryder Hesjedal, Dan Martin és Andrew Talansky versenyzését érdemes elsősorban figyelemmel követni.Lotto-NL Jumbo 
Ha valakinek esetleg kimaradt volna 2-3 év, és most hiába keresi, nem találja a narancssárga Rabobankot, ne keresse tovább, a holland bank 2012 őszén vált meg a szponzori kötelezettségeitől. Volt a csapat aztán Blanco és Belkin is (utóbbi ugyebár tavalyról lehet ismerős), míg végül a holland nemzeti szerencsejáték cég  sietett a segítségére, és év elején csatlakozott a Jumbo, egy áruházlánc is.

Eredetileg élnék sárga színeket tartalmazott a mezük, a Tour de France idejére azonban  - nehogy könnyen összekeverjék az aktuális sárga mezest a csapat versenyzőivel - kicsit több fehér került a színösszeállításba.  Leginkább figyelemreméltó emberei az örök beváltatlan ígéret, Robert Gesink és a Giro d'Italián a köztudatba berobbanó hegyi menő,  Steven Kruijswijk.Lotto-Soudal
Ők könnyű eset, a belga szerencsejáték társaság mellé most új társszponzor, egy többek között ragasztókat és tömítőanyagokat gyártó és forgalmazó cég csatlakozott. Ők élénk piros mezben versenyeznek, bár André Greipel, amikor a pontversenyt vezette, zöldben volt látható. Itt teker még tovább Tony Gallopin, aki a 16. szakasz után csúszott csak ki az összetett top10-ből.Etixx-Quick Step
A Quick Step szintén régóta szponzor és az első tag, az Omega Pharma (csak hogy bonyolítsuk a helyzetet, ők korábban az előbb említett belga Lottónak is voltak támogatótársai) sem vált meg valójában névadó szponzori pozíciójától: az Etixx ugyanis a belga gyógyszercég egyik leányvállalatának neve.

A csapat mezszíne is változatlan, továbbra is a talán legszebb mez az övéké: fehér alapon többféle kék valamit fekete mintázat. Náluk versenyez Mark Cavendish, de őt inkább már csak a párizsi befutón láthatjuk, valamint a cseh Zdenek Stybar és a világbajnok (ezért szivárvány színű mezben és nem a csapat saját mezében versenyző) Michal Kwiatkowski.Giant-Alpecin
Kerékpáros alkatrészeket gyártó céget hajápolási szer gyártóra váltani? Na ez történt a Giant háza táján, hiszen a Shimano helyett jött az Alpecin. (Ez a csapat volt egyébként 2006 és 2011 közötti Skil-Shimano is) Érdekesség: a szponzor a Tour de France előtt változtatott a szlogenjén.

A csapat meze  a fekete és fehér alapszínek mellék kapott egy kis pirosat és kéket is (az új szponzor színeinek megfelelően). A hegyekben mindenképp érdemes figyelni a francia Warren Barguilra, aki most épp a legjobb helyen áll a hazai bringások közül az összetettben, De Párizsban már miden bizonnyal harcba száll majd a szakaszgyőzelemért John Degenkolb is.      


Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: