Hát akkor jöjjön még egy nap a Pireneusokban!

Friss!
A 17. szakasz közvetítéséért kattints ide!




Kövesd a blogot Facebookon is!














17:15
Semmi különös,végül beért a főmezőny, Nibali megint jó néhány másodpercet begyűjtött. Ha a  szakasz tétjét nézzük: végül is azok, akik tegnap az összetett kb első 10-15 helyét elfoglalták, tudták tartani a pozíciójukat. Látványosabb lehet amúgy a holnapi befutó, megint egy kiemelt kategóriás hegyre megy fel a mezőny (egy 2. és egy 1. kategóriás emelkedő után), a méltán nevezetes Plateau de Beille-re.

 Holnap is lesz élő közvetítés (a szakasz részletes bemutatása délelőtt, a közvetítés valamikor a Col de la Core környékén lesz majd aktuális a blogon).

17:14
Tony Gallopin úgy gondolta, megszökik a főmezőnytől. Lássuk, mi lesz belőle.

17:10
Most érkezik Dan Martin is, és sorra a többiek a 100 kilométerrel a cél előtt formálódó szökevénycsoportból.
Az eredmények majd itt érhetők el:
 11. szakasz eredmények
Összetett állása a 11. szakasz után

De persze várjuk meg, míg a mezőny nagy része beér.



17.09
Rafal Majka pedig áthalad a célvonalon.

17:07
Ne feledkezzünk el arról, hogy a sárga mezes csoportja az összetett esélyesekkel, még küzd a 3.  kategóriás emelkedővel. Nibali például épp leszakadóban - a változatosság kedvéért.  

17.04
Csodás látvány nem?



Majka már 2 kilométeren belül.

17:00
A főmezőny amúgy kibővült kicsit a völgyre, most ők tekernek együtt:

Nibali, Kangert (AST) Froome, Porte, Thomas (SKY) Contador (TCS) Quintana, Valverde (MOV) Van Garderen, Sanchez (BMC) Gallopin (LTS) Barguil (TGA) Rolland (EUC) Gesink, Ten Dam (TLJ) Mollema (TFR) Talansky (TCG) Frank (IAM)

16:57
A főmezőny egyértelműen nem foglalkozik most már a szakaszgyőzelem kérdésével, 6:33 a különbség.
Kérdés, az utolsó 5 kilométeren bármit tudnak-e Majka közvetlen üldözői (Pauwels, Martin) tenni.

16:53
Még 7 kilométere van Majkának,
 Pauwels megközelítette egy percre.
Közben mintha mozgolódás lenne a főmezőnyben, ahova Warren Barguil végól képes volt felzárkózni.

16:51
Még egyszer a sárga mezes csoportja:

Nibali, Kangert (Astana), Froome, Porte, Thomas (Sky), Contador (Tinkoff), Quintana, Valverde (Movistar), Van Garderen, Sanchez (BMC), Gallopin (Lotto-Soudal), Rolland (Europcar), Gesink (Lotto-Jumbo), Mollema (Trek)
16:48
Érdekesség: Majka elérte azt a pontot, ahol a szembeszél hátszéllé változik. Ez neki kedvez. Kevesebb mint 10 kilométere van.

16.45
Ki mennyire van Majkától:
+1:45 Pauwels (MTN)
+2:00 Buchmann (BOA)
+2:05 Martin (TCG)
+4:05 Voeckler (EUC), Simon (COF)
+5:20 Morabito (FDJ)
+5:40 Sárga trikós csoportja

16:42
Majkának még 14,2 kilométer van hátra a mai szakaszból. A különbség most éppen 5.44 a főmezőnyhöz képest, közben Pauwels megpróbálja utolérni a lengyelt. 

16:37
Megvannak a további szökevények is, látható a Tourmalet-ért kapott pontok alapján, megvannak mind a hatan (csak Demare  morzsolódott le még korábban.)

1 Majka (TCS) 25
2 Pauwels (MTN) 20
3 Buchmann (BOA) 16
4 Martin (TCG) 14
5 Voeckler (EUC) 12
6 Simon (COF) 10
7 Morabito (FDJ) 8
8 Froome (SKY) 6
9 Thomas (SKY) 4

10 Rolland (EUC) 2

Valószínűleg nem lesz mezcsere pöttyös-szinten. Froome vezet, de mivel őrajta a sárga, így a második helyezett (Porte) teker pöttyösben. Ha jól saccolom, ez így os fog maradni.   
16:31
Na ők voltak az exkluzív nézők (Warren Barguil szerencsésen megúszta a közelebbi kontaktust):





16:29
A különbség azonban 5 és fél perc körül maradt Majka és a főmezőny között. Majka hazaérhet (még 25 kilométere van), a főmezőnyben úgyis egymásra figyelnek majd a bringások. az előbb egy kicsit hátramaradt Porte pihenni, de most már megint ő vezeti a tucatnyi versenyzőből álló sort.    


16:27
Váratlan VIP vendégek az út közepén, Lord Marha és Lady Tehén. Na de hát ilyesmi a Pireneusokban nem ritka.  

16:24
Az effajta lejtmenet általában arra  jó nézői szemmel, hogy lehet szörnyülködni, ki milyen élesen vesz be egy-egy kanyart.

16.23
No ők a főmezőny:
 

16:18
Rafal majka már lefelé, a többiek még felfelé, érdekes lenne tudni, hogy az a  bizonyos szökevény csoport (Dan Martinék) most hogyan állnak.

A főmezőny (összetett menők) most érnek fel a hegytetőre. Itt, ebben a csoportban amúgy is  a lényeg, hogy egyáltalán ki volt képes köztük maradni, és kik azok, akik lemorzsolódtak.

16:15
Ha minden igaz, valamivel több mint 30 kilométer lejtmenet lesz most. Kérdés, milyen csoportok rázódnak eközben össze. A sárga trikós csoportja most belőlük áll össze:
Nibali, Kangert (Astana), Froome, Porte,  Thomas (Sky), Contador (Tinkoff), Quintana, Valverde (Movistar), Van Garderen, Sanchez (BMC), Gallopin (Lotto-Soudal), Rolland (Europcar), Gesink (Lotto-Jumbo), Mollema (Trek)
Nem mindenki magányos harcos, Van Garderennek ,Nibalinak és Quintanának is van elől embere.

16:12
Egy másik pontosítás:  mindig azt mondom, hogy 3. kategóriás emelkedő a vége a szakasznak, nos, nos, nem a "hegytetőn" lesz vége a mai napnak, hanem, nézzük csak hogyan fog kinézni a szakasz utolsó 10 kilométere:



16:11
A Tourmalet (jobb későn, mint soha posztolni):


16:09
Warren Barguil - személyes kedvenc és reménység  - igyekszik tartani olyan 45-50 mp-re a sárga mezes csoportjától a tempót, talán ő az egyetlen a leszakadók közül, akikre még érdemes odafigyelni, mert nem nagy a különbség és lejtmenetben felérhet. Igaz, be van kötve keze-lába a tegnapi bukása után.

16:06
Még nagyjából 3 kilométere van Majkának, a nagymenők csoportja 5:15-re jön, a többi szökevényt gyakorlatilag nem érdemes most említeni (Arnaud Demare-t pl. nemrég be is fogta a mezőnyt. És Voeckler is elszakadt már a szökevényektől.) Könnyen előfordulhat, hogy az utolsó, 3. kategóriás hegyen megint megküzdenek egymással az összetett menők. Nibali most kifejezetten motiváltnak tűnik, miközben a pöttyös trikós Richie Porte (olyan swag, nem?  valahogy hozzá nem illik ez a dizájn) megy elől és adja a ritmust. Froome-nak még ott van Geraint Thomas is, a többiek nagyjából segítők nélkül.  

16:04
Ó, nem, már alig vannak egy tucatnyian.

16:03
Olyan 20-35 fő lehet a főmezőnyben, az Astana munkájának köszönhetően. Aki fontosabb volt, hohy leszakadt, azokat említettem, a fő-fő-fő esélyesek mind ott vannak ebben a csoportban.

16:01
Az Astana lerázta egyik saját emberét is: Rein Taraamäe is feladta a versenyt. Hosszú lesz ez a lista a nap végére.

16.00
Illetve annyiban felgyorsultak kissé az események, hogy az Astana kezdett tempót diktálni és a francia reménységek ennek következtében szakadtak le.
Közben Rafal Majka egyedül próbálkozik a hegytetőt elérni, még nagyjából öt kilométere van.


15:57
Ben Gastauer a második, aki ma az Ag2R csapatából feladja. Ugyanakkor a hírek arról szólnak, hogy a csapatból Bardet és Peraud is szenved ezen a meleg és nehéz szakaszon. (Pedig még nincs is brutális tempó.)

15:53
A mai szakasz emlék-szakasz is egyben: 20 évvel ezelőtt az ugyancsak Cauterets-be vezető szakaszon vesztette életét Fabio Casartelli.
Háromszor volt itt már befutó, kétszer a spanyolok diadalmaskodtak (Jesus Lorono 1953-ban, Miguel Indurain 1989-ben), illetve azon a nevezetes 1995-ös szakaszon egy francia, Richard Virenque volt a leggyorsabb. (A fiatalabbaknak esetleg a közvetítés során elég gyakran felbukkanó Festina reklám megnyerő megjelenésű középkorú férfiaként lehet az egykori hegyi menő ismerős).  

15:51
Abban , hogy többen leszakadtak a főmezőnytől, kicsit az Astana is ludas: kicsit hozzásegítették a főmezőny elejét egy gyorsabb tempóhoz.  

15:49
Mivel Jean-Pierre Peraud (Ag2r), a tavalyi második helyezett sem bírja a menetet, lassan egy "gruppetto delux" fog kialakulni.  

15:44
A Tourmalet  érezteti hatását: a franciák nagy reménysége, Thibault Pinot (FDJ) leszakadóban.

15:37
Közben ne feledjük, hogy a Col d'Aspin hegyi pontjainak eloszlásai:
1. Dan Martin, 10

2. Thomas Voeckler, 8

3. Serge Pauwels, 6

4. Rafal Majka, 4

5. Julien Simon, 2

6. Steve Morabito, 1

15:35
Arnaud Demare leszakadóban a szökevényektől. Még 52 kilométer.

15:32
Nem csak itt nálunk, de a Pireneusokban is meleg van, Romain Bardet (Ag2r) a hírek szerint hőgutával küszködik. Johan Van Summeren  pedig, aki még mindig nem heverte ki az első hét bukásait (Ag2r), feladta a versenyt.


15:25
A főmezőnyben közben a Sky diktálja a tempót - ez afféle íratlan szabály is: menjen a sárga trikós csapata elől. Ha minden igaz, közben már elkezdték mászni a Tourmalet-t is.


15:22
És a Col d'Aspen tetején azt is lehetett érzékelni, hogy mennyire rutinszerűnek tud tűnni egy 1. kategóriás befutó is, ha azt még több emelkedő is követi. Az a fajta látványos, izgalmas verseny, ami egy hegyi befutón tapasztalható, ilyenkor rendszerint elmarad. A szökevények továbbra is ugyanazok, az előny 7 perc feletti még mindig. Most azt mondom, ebből a csoportból valaki hazaér ma.

15:15
Aki  számára esetleg a tegnapi nap keltette volna fel az érdeklődését a verseny iránt: nos,  nem minden szakasz olyan, mint a tegnapi, ilyesfajta erődemonstráció nagyon ritka, még akkor is, ha amúgy taktikailag minden csapat hasonlóval próbálkozott volna, de nem mindegyik lett volna ennyire látványos. A sárga trikós Chris Froome ma minden bizonnyal meg fog bújni a mezőnyben, a Sky csapata pedig egyszerűen csak vigyázni fog arra, hogy ne történjen semmi  - az ő szempontjukból  - rendkívüli. Ha valami mozgolódás lesz az összetett menők között, akkor az nyilván az utolsó, 3. kategóriás emelkedőn fog megtörténni.

15:07
Dan Martin, aki utólag zárkózott fel a szökevénycsapathoz, vitte el végül a hegyet.

15.05
71 kilométerrel a szakasz vége előtt van az Aspin  teteje, mindjárt ott vannak a szökevények, akiknek az előnyök 7 perc fölé kúszott.

14:53
A szökevények (Voeckler, Majka, stb) és a főmezőny között 7 perc a különbség. Dan Martin közben egyedül próbál felzárkózni a mai feltételezett sikercsapathoz, már cska 44 mp-re van. Viszont hátránya, hogy az egyedül tekerésben jobban fárad, mint azok, akikhez fel próbál zárkózni. 74,3 kilométer van hátra.

14.44
Sokakat foglalkoztat a kérdés: most akkor a tegnapi szakasz után már egyáltalán nincs értelme néznie a versenyt, hisz minden eldőlt. Én erre azt mondom, a kerékpársport taktikai sport is, és bizony nagyon-nagyon izgalmas tud lenni, hogy egy ilyen szituációra- Chris Froome hatalmas előnye - miként reagálnak az ellenfelek. Egy kicsit lutri jellegű most a dolog, de egy-két órán belül többet tudunk majd.  

14:39
A szökésben lévők közül a Tinkoff-Saxo embere, Rafal Majka  most leginkább a kemény dió. Egyrészt mert "saját jogon" is szökhet, tavaly ugyebár ő volt a pöttyös trikós (koránál fogva - 1989-es születésű  -  épp kicsúszik a fehér trikósok közül, de az elmúlt években ilyen szempontból is sokszor volt eredményes) , de egy hegyi szakaszon mindig számolni kell az "előretolt bástya" taktikával is, bizony, az utolsó, csupán harmadik kategóriás emelkedőn esetleg jól jöhet az elöl lévő csapattárs segítsége Alberto Contadornak is.     

14.35
Hogy már csak 80 kilométer van hátra az azt is jelenti, hogy elkezdték mászni a Col d'Aspint.
Az emelkedő profilja:

12 kilométer hosszú az emelkedő, átlagban 6,5%-os a meredeksége, legkeményebb pontján 9,5%. Érdekessége, hogy rendszerint hármas láncolatban szerepel a Tourmalet-val és a Peyresourde-dal együtt, így volt ez már a Tour de France első látogatásán a Pireneusokban is, 1910-ben. (Most azonban kimarad a Peyresourde.)  


14.30
Dan Martin (Cannondale-Garmin) és Andriy Grivko (Astana) is igyekeznek felzárkózni a szökevényekhez, úgy tűnik, tényleg ez lesz AZ, amihez csatlakoznia kell annak, aki bármit is akar ma a Tourmalet-n, és ez is jelzi, hogy ma inkább a hegyi pontokért, a szakaszgyőzelemért,  a különdíjért és a dicsőségért hajtó bringásoké lesz majd a fő szerep és kevésbé az összetett menőké.
81 kilométer van hátra, 6 perc feletti a különbség, a mezőny is úgy gondolja, hadd menjenek a szökevények.


14:22
Aki tegnap beért, azok mind rajthoz álltak ma, ám a mai szakasz során már feladta a versenyt Dominic Berz (Bora-Argon 18) és ami esetleg jobban számíthata nagymenők versengésében, Daniele Bennati, a Tinkoff-Saxo embere, Alberto Contador csapattársa is a kiszállás mellett döntött. 

14:18
Délelőtt egy egészen érdekes hír látott napvilágot: Alexandr Vinokourov, az Astana szakvezetője Jacob Fuglsangot nevezte ki új első számú embernek, mivel szerinte annyira katasztrofális volt a címvédő Vincenzo Nibali teljesítménye, hogy még segítőjével, Fuglsanggal sem tudta tartani a tempót. "Valami eltörött a fejében" Nibalinak, mondta még Vinokourov.  Annak ellenére a dán lesz az első számú ember, hogy az összetettben hátrébb van Nibalinál, másrészről azonban szemmel láthatóan jobb formában van.

14:15
Sagan bejelentette tegnap este, hogy vissza akarja kapni a trikót, tessék, holnap megint ő viseli minden valószínűséggel (jó, ahhoz még be is kell érnie, de ő bírja talán a legjobban a hegyeket a sprinterek közül):
1 Sagan (TCS) 239
2 Greipel (LTS) 232
3 Degenkolb (TGA) 184

4 Cavendish (EQS) 172


14.13
A mai nap gyorsasági részhajrája megvolt már, eredmények:
1 Trentin (EQS) 20
2 Sagan (TCS) 17
3 Degenkolb (TGA) 15
4 Stybar (EQS) 13
5 Chavanel (IAM) 11
6 Huzarski (BOA) 10
7 Bennati (TCS) 9
8 Van Avermaet (BMC) 8
9 Greipel (LTS) 7
10 Grivko (AST) 6
11 Ten Dam (TLJ) 5
12 Cummings (MTN) 4
13 Voss (BOA) 3
14 Kennaugh (SKY) 2
15 Roche (SKY) 1
14.09
Voecklert én is említettem az esélyesek között (kattints a listáért) - az ős"kis francia" (egyszer majd erről kellene egy hosszú cikk, tudom, tudom, már vannak tervek ezzel kapcsolatban) - igen, végül is egy ilyen szakasz akár neki való is lehet. Mondjuk nála sosem lehet tudni- Mindenesetre ez a szökevénycsoport már jórészt azokból áll, akik az Aspint ls a Tourmalet-t célozzák meg. Közben felért Démare és Simon is az élen haladó ötöshöz.  

14:07
Pár perccel ezelőtt néztem az állást, akkor még éppen együtt volt a mezőny, most viszont - 100 kilométerrel a vége előtt van 5 szökevényünk :

Morabito (FDJ) Majka (TCS) Voeckler (EUC) Buchmann(BOA) Pauwels (MTN), meg két üldözőjük: Démare (FDJ) Simon (COF) . a mezőny pedig 3 percre jön.


14:04
Szépjónapot mindenkinek! Folytatódjon az őrület. Izgalmakban tegnap sem volt hiány - döbbenetben, meglepetésben, és hasonlókban - reméljük, ma is érdekes szakaszt láthatunk




Addig is esetleg pillants rá ezekre: 
10. szakasz eredmények
Összetett állása a 10. szakasz után

Vagy esetleg:

Peloton-mesék:Minden idők legkeményebb Tour de France szakasza
Múltidéző: 10 fekete-fehér fotó a Tourmalet-ról

Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: