Aki bújt aki nem, jönnek a hegyek!
Friss:
A 11. szakasz részletes ismertetőjéért kattints ide!

17:06
Tekintettel arra, hogy hegyi szakasz volt, lassan fognak majd csordogálni az eredmények, de az alábbi linkeken lesznek majd a blogon elérhetők:
10. szakasz eredmények
Összetett állása a 10. szakasz után

17:02
De ne gondoljuk, hogy ezzel most már nincs értelme a további 11 szakaszon nézni az idei Tour de France-t, érdemes megnézni, ezek után ki mihez kezd a mezőnyben, hogyan reagálnak a csapatok a holnapi szakaszon (Tourmalet is holnap lesz!)
A holnapi szakasz profilja (részletes szakaszismertetés a délelőtt folyamán, élő közvetítés délután!)


17:02
És ahogyan várható volt, Richie Porte lehajrázza Nairo Quintanát.

17.01
Chris Froome megnyeri a szakaszt, közben Porte lassan utoléri újra Nairo Quintanát. Igen, Quintana lassabban is mozog, Porte lehet, hogy behúzza még a 2. helyet. (Korábban azt írtam, Rollandékkal volt, de nem, az egy másik Sky versenyzők volt) Megvan. Chris Froome demoralizálta a mezőnyt és megnyerte a szakaszt.

16:59
Chris Froome utolsó kilométere.

16:58
Nem, már Quintana hátránya is egy perc fölött.  

16:56
Froome alapvetően nem a szakaszgyőzelemben volt érdekelt (most már csak 1,7 kilométere van, tehát gyakorlatilag övé a szakasz), hanem abban, ami történt: minél inkább szétszedni, szétcincálni a mezőnyt. Quintanának azért kalapemelés, hogy még mindig 1 percen belül tartja a veszteséget.  

16:54
Ezt nem lehet higgadt jelzőkkel illetni: ez kivégzés, vérengzés. Ahogyan széthullott a mezőny... Viszont  egész csinos kis csoport gyűlt össze Van Garderen körül, ott van Pierre Rolland és Alejandro Valverde is, együtt talán csökkenteni tudják a veszteség mértékét. (Porte viszont ideális kerékkötő - bocs, lehet, hogy nem Porte volt, hanem egy másik Sky-os )
Quintana 50
Van Garderenék 1:40
Contador 2:08
Nibali 3:42

16:52
Chris Froome-nak még 3, 7 kilométere van.
Hátrányok:
Quintana 35 mp
Van Garderen 1:11
Contador 1:41
Nibai 3:22

16:51
Ha jól emlékszem, amikor két évvel ezelőtt az első hegyi szakaszon szétcincálta a Sky a mezőnyt, akkor sem volt ez ennyire durva. (Ráadásul másnap Valverdéék iszonyúan visszavágtak.)

16:50
Quintana 20mp, van Gaerdern 50 mp, Contador 1 perc 24, Nibali 2:52  - kegyetlen!

16:47
Mint ha mi sem lenne magától értetődőbb, egyszer csak elindult Froome. Quintana egész jól tartja magát.  Azért erre ennyire nem lehetett előre számítani, hogy ennyivel a hegy, a szakasz vége előtt már mindenki a saját zsírján kell, hogy menjen, magára maradt mindenki Quintana is, van Garderen is, Contador is és iszonyúan pörögnek a másodpercek. Contadornak már 1 perc feletti a hátránya, Nibali meg majdnem három percet kap már most, 5 kilométerrel a vége előtt.

16:46
Richie Porte viszi Chris Froome-ot, egyedül Nairo Quintana tud vele tartani. Még 6,4 kilométer van. És akkor Froome támad!  Quintana csak tisztes távolból képes vele tartani. Mi van itt, emberek!

16:43
Gesinknek rohamosan csökken az előnye, már csak 12 mp - megpróbálta, nem jött össze, van ilyen. (Jó, oké, azért még ne temessük.) Froome-nak két embere van itt elöl, Quintanának is talán (de egy, Valverde biztosan), ezenkívül itt van Tejay van Garderen, Alberto Contador (segítő nélkül).
És Contador leszakad! Alberto Contador is leszakad Chris Froome-tól.

16:42
Közben az élen Gesink egyedül maradt, Valls visszacsúszott a sárga trikós csoportjába. Valverde után mintha egy Sky-os is nekiállt volna kicsit kóstolgatni a többieket. Valverde továbbra sem nyugszik. Lesz itt még tüzijáték, hajjaj

16:40
A Sky van elől éppen, amikor 8 kilométerrel a vége előtt Alejandro Valverde robbant, felrázza kicsit a versenyt, nem sokra ment vele, de valamennyire meg mégis kicsit gyújtogatja ő is azokat a bizonyos szikrákat. Így van! Verseny kell! 

16.37
Rafael Valls (Lampre) csatlakozott Robert Gesinkhez, 25 másodpercre jön a mezőny, mármint akik maradtak belőle.
Még 8,7 km

16:32
Vincenzo Nibali is leszakadóban!

16:30
Robert Gesink (Lotto-NLJumbo) támad a mezőnyben, engedik, jelenleg még engedik. Gesink éveken át nagy reménység volt, de valahogy mindig sérülések hátráltatták, aztán az ember hajlamos volt idővel leírni, hogy ebből sem lesz már nagy versenyző. Nos, hogy a mezőny engedi, lehet hasonlóképpen gondolják most ők is: nem sok vizet zavar  a nagyok harcában.

16.28
Még 12 kilométer, Fedrigo már csak egyedül van szökésben. Fél perce van. Közben Thomas Voeckler is a mezőny után kacászik. Romain Bardet már egy percre van (leszakadóban) Thibaut Pinot is lassan erre a sorsra jut, igaz az ő esete érdekes, mert eléggé hektikus volt az első hete, a kockaköves szakaszon hisztizett is egy sort.
Úgy néz ki, július 14-én nem diadalmas, hanem tragikus, fekete naőja lesz a francia bringásoknak.

16:26
Na erre írtam azt az egyik előzetesben, hogy ez a szakasz igazi (le)szakítópróba lesz. Következő nagy név, aki nem bírja, az egykori Giro d'Italia győztes Ryder  Hesjedal és nehézségei vannak Romain Bardet-nak is.

16:23
A leszakadók között még a Lampre ex-világbajnoka, Rui Costa is, no meg az aktuális szivárványmezes: Michał Kwiatkowski. Utóbbi kevésbé, előbbi kicsit meglepetés, hogy már ilyen korán.  

16:19
Aki a szökevényeknek szurkol - ők most 2:20-ra vannak. Egyébként a továbbiakban valószínűleg nem őróluk fog szólni a szakasz. És nem is Mark Cavendishről, aki épp leszakadóban a hegy alján, de hát ez így kell, hogy legyen a sprinterek szépen összeállnak a hegy alján. Sajnos a piros pöttyös Daniel Teklehaimanot is leszakadóban. A Movistar diktálja a tempót, és pont azt teszi, amit egy az irányítást magához ragadó csapatnak kell: úgy megrántja a sort, hogy "hulljon a férgese", egyre többen szakadnak le.

16:15
Az első hegyi szakasz közvetítésekor mindig kicsit a "mit kell/mit lehet ezen nézni?" szellemiségében igyekszem írni a közvetítést, a Tour de France alatt úgyis mindig vannak új nézők, vagy olyanok, akik igénylik, hogy kicsit felfrissítsék az emlékezetüket. Így lesz ez az elkövetkezőkben is. Mindjárt itt a hegy!
(Ha az idei Tour de France kiemelt és első kategóriás emelkedőinek listáját keresed, itt megtalálod! )


16.10
A szökevényeknek még 5 kilométer a hegy lábáig, a mezőnynek kicsivel több (most épp 3.32 a különbség). Előre jött a Cannondale-Garmin is,  ami lehet Dan Martin és Andrew Talansky miatt is. Meglátjuk, kiért tekernek a poshadt-zöld mezesek. (Dan Martin valószínűbb.)

16.04.
La Pierre-Saint-Martin (15,3 kilométer hosszú, átlagosan 7,4% meredekségű)
Ha kíváncsi vagy a szakaszra Google Street View formájában is, akkor kattints ide!


16.02
25 kilométeren belül, már csak 4:36 a különbség, minden bizonnyal meg fogják fogni a két szökevényt valamikor az emelkedőn, de ma nem is ez a lényeg. A lényeg, hogy a fp esélyesek/összetettben élen állók miként fognak egymáshoz képest teljesíteni.

16.00
A zöld trikó állása tehát a mai gyorsasági részhajrá  után:

1 André Greipel (GER) Lotto - Soudal 225 pont
2 Peter Sagan (Svk) Tinkoff - Saxo 222
3 Mark Cavendish (Gbr) Etixx - Quick Step 172
4 John Degenkolb (Ger) Team Giant - Alpecin 172
5 Bryan Coquard (Fra) Team Europcar 108
(Kíváncsi vagy, hogyan számolják a pontokat? Kattints ide!)

15.52
Érdekes, mit nyilatkoznak saját formájukról a legnagyobbak. Persze ez lehet blöff/vetítés is részben, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo)  például nem érzi magát olyan jó formában, mint ahogyan májusban, a megnyert Giro d’Italia 1. pihenőnapján érezte. Ő úgy fogalmazott: hiányzik a szikra. Chris Froome (Sky) ellenben úgy érzi, hogy jobb formában van, erősebb és magabiztosabb 2013-hoz képest, amikor is megnyerte a francia körversenyt.

15:43
Greipel visszaszerezte a zöld trikót Sagantól

A szakasz előtt így nézett ki a zöld trikó versenyének állása

15:38
Jókor kapcsolódunk be a versenybe, mert most gombolt be a mezőny, most igyekeznek valóban utolérni a két szökevényt. Még 38 kilométer a szakaszból és már csak 7 és fél perc a hátrány. Igaz, ebben - mármint a felgyorsulásban  - közrejátszik az is, hogy most van a gyorsasági részhajrá:
1. André Greipel (Lotto-Soudal) 20
2. Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) 17
3. John Degenkolb (Giant-Alpecin) 15
4. Jens Debussere (Lotto-Soudal) 13
5. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) 11

15:32
Bár  a legtöbben elsősorban a Sky kíméletlen-kőkemény csapatmunkájára számítanak az utolsó emelkedőn, a szakasz eddigi lefolyásában inkább a Movistar diktálta a tempót. Most egy kicsit neki is lódult a mezőny, már csak 9:22 körüli az időkülönbség.

15.30
Könnyen előfordulhat, hogy az alább említett lista hamarosan bővülni fog. Egy jó háromnegyed órával ezelőtt Warren Barguil (Giant-Alpecin) bukott, és azóta is gyakran látogatja az orvosi kocsit.

15.26
Akkor tehát kezdjünk neki. A versenyből még 46 kilométer van hátra és van egy óriási, 10 perc feletti időkülönbség- kicsit hosszú pórázra engedte a peloton a szökevényeket.
Ketten vannak: Pierrick Fédrigo és Kenneth Vanbilsen.

A pihenőnap után két új hiányzóval számolhattunk a 10. szakasz rajtjánál.

Egyrészt Ivan Basso (Tinkoff-Saxo), akinek a tegnapi bejelentéséről (hererákot diagnosztizáltak nála – a hírről részletesebben itt lehet még olvasni) még a sportág iránt nem különösebben érdeklődő mezei bulvárlap-olvasók is értesülhettek az elmúlt 24 órában, annyira felkapta a témát a média (online és offline egyaránt).

 Másrészt Lars Boom (Astana) sem állt már ma délben rajthoz, ő a hírek szerint ágyban töltötte a pihenőnapot, ma már nem volt megfelelő erőnlétben, hogy rajthoz álljon (főleg egy hegyi szakaszon).

Link: A versenyt feladók teljes listája    

*************
A szakasz ismertetője

A versenyt feladók listája (helyzetjelentés a 10. szakasz rajtja után)

Emlékeztető: 
9. szakasz eredmények
Összetett állása a 9. szakasz után
A pontverseny állása a 9. szakasz után
A hegyi pontok állása a 9. szakasz után


És az alapadatok: 
Tour de France 2015 - útvonal
Tour de France 2015 - rajtlista
Tour de France 2015 - a pontverseny (hegyi trikó) számítása
Tour de France 2015 - a hegyi pontok (pöttyös trikó) számítása
Tour de France 2015  - az öt kulcsfontosságú szakasz
Tour de France 2015 - kiemelt és első kategóriás emelkedők
Tour de France 2015 - pénzdíjak
Tour de France 2015   limitidők 

Ja, és:
Kövesd a blogot Facebookon is:


Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: