Felfelé a világ egyik leggyönyörűbb szerpentinén!

A 19. szakasz alapinfóiért (szakaszprofil, emelkedők profilja, itiner) valamint az élő közvetítésért kattints ide!

17:39
A lényeg: 
18. szakasz eredmények
Összetett állása a 18. szakasz után17:29
Holnap és holnapután is lesz közvetítés dél körüli kezdéssel, nézz vissza akkor - illetve további infókért figyeld a blog Facebook-oldalát! 


17:28
Az összetett menők végül együtt érnek be.


17:23
Romain Bardet-t közvetlenül Pierre Rolland üldözi, de ekkora hátrányt már nem tud ledolgozni, Bardet-nak megvan a szakaszgyőzelem.

17.19
Romain Bardet-nak 3,4 kilométere van. A főmezőnyben próbálkozások azért néha vannak, de eredménytelenek.


17:13
Hasonlóképpen Nibali is.
Egyébként bármennyire is igyekeztek a Lotto-NL-Jumbónál olyan új mezt találni, ami nem keverhető össze a sárga trikóssal ,bizony időnként megtévesztő mégis-egy-egy versenyzőjük.    

17.11
Még 10 kilométere van Romain Bardet-nak, őt kb fél percre üldözik, akik még maradtak a nagy szökevénycsoportból. A főmezőny 2:41-re jön és úgy tűnik, hogy Contador még korántsem adta fel, hogy egy támadást sikerre vigyen.

17:07
Nem  hegyi befutó lesz ma, így néz majd ki az utolsó 5 kilométer:


16:56
Lejtmenet során, ahogy várható volt, Froome-ék utolérték Contadorékat.
Bardet-nak még 16,9 km-ere van

16:43
Lejtmenet. Kevesebb, mint 30 km.  

16:42
Lényegi, az összetettet komolyan érintő változás tehát nem történt a Col du Glandonon. (No de van még egy hegy! Meg még két szakasz az Alpokban!)

16:36
Az emelkedőt egyébként Romain Bardet vitte el, ő pedig már láthattuk többek között az idei Dauphine-en is, hogy jól megy lefelé.

16:34
Nibalit  úgy tűnik, elsősorban Quintana nem engedi, miközben Valverde leszakadóban ettől a csoporttól. Úgy tűnik, hogy a Sky számítása bejött, mivel  már a Contador-féle csoport is újra látótávolságban , lejtmenetben befogják őket.

16:33
Nibali támadása hamar erejét veszti. de megint nekiveselkedik, most erőteljesebbnek tűnik.

16:31
Míg a főmezőnyben az Astana mintha támadni készülne, addig az előretolt emberük, Fuglsang látványosat bukik, de azonnal visszaül a bringára.
És Nibali tényleg támad közben

16.27
Contador utolérte Barguilt, Frankot és Gesinket (a szökevények közül), a verseny élmezőnyéhez tartozó bringások, de mint már említettem, akkora különbségek vannak, hogy az elveszi az élét az igazi versenyhelyzetnek.
Mindenesetre érdekes lehet majd, mit kezdenek a helyzettel. Egy perc az időkülönbség Contadork és Froome-ék között.    

16:22.
Úgy tűnik, a Skynak igazán legfeljebb csak a két Movistaros (Quintana és Valverde) jelent veszélyt, mert az  összetettben ötödik helyezettre nem igazán reagálnak.
Contador pedig megy a maga tempójában tovább.


16.20
Például most Alberto Contador. Úgy tűnik, a Sky engedi, hogy menjen és nem is tart vele senki más.

16.18
Az utóbbi időben vissza is fogta magát kicsit a főmezőny, nőtt a különbség köztük és a szökevények között. De lényegileg mindegy is az ő szempontjukból, hogy hazaér-e a mostani szökevények közül bárki is, akkorák az időkülönbségek. A lényeg, hogy ki és mikor fogja betámadni a sárga mezes Froome-ot.

16.07
Nem kell senkinek sem aggódnia, még nem maradtunk le semmiről, a mai szakasz lényege - avagy a mit kell/lehet ezen nézni kérdésre adott egyik lehetséges válasz -, hogy a két utolsó emelkedőn, a kiemelt kategóriáson, amit most másznak a bringások és majd után azon a fantaszitkus szerpentinen mit kezdenek az összetett esélyesek az eléggé komoly előnnyel rendelkező Chris Froome-mal.


16:00
Senki ne ijedjen meg, még nincs vége a hegynek, csak van a közepén egy rövid ideig tartó lejtmenet. Még 52 kilométer van hátra, minden változatlan, a mezőny 2 és fél percre a szökevényektől.

15:47
A főmezőnyben pedig szokás szerint a Sky diktálja a tempót (ez amúgy is így illik, hogy legyen).
Mióta is van Chris Froome sárgában? Egy kis gyors visszatekintés:  a 6. szakaszon az akkori sárga trikós TZony Martin (Etixx-Quick Step) bukott és kulcscsontját törte, bár még beért a szakaszon. A 7-en azonban már nem állt rajthoz, így aznap sárga trikós nélkül tekert a mezőny, mivel az összetett második Chris Froome ugyancsak a szokásokhoz illően visszautasította  mez viselését. A hetedik szakaszon azonban már mint összetett első ért célba, így másnap már viselte a megkülönböztető mez.  Azóta rajta van.  

15:43
Ma szemmel láthatóan nem lesz "kettős forgatókönyv", a mezőny nem hagyja a szökevényeket saját versenyüket vívni. Mint emlékezhetünk, volt olyan a napokban, hogy 20 perces időkülönbség is létrejött, annyira nem a szökevényekre figyelt a sárga mezes körüli csoport, most, a Col du Glando lábánál csak 2 perc körüli ez az adat. Be fogják fogni a szökevényeket.

15.38
Szóval, tehát  a nap kiemelt kategóriás emelkedője a Col du Glandon.
Így néz ki:


15.33
Thomas de Gent (Lotto-Soudal)  az élen egyedül, a szökevények mindannyian őt üldözik.
nem tudod, mi az a Lotto-Soudal?
Nézd meg az öt legfontosabb csapat-névváltozást tavaly óta!  

De Gentet közben már be is fogták a többiek. Már nincs 60 kilométer a szakaszból.

15:17
Tehát 75 kilométerrel a vége előtt van egy élcsoportunk, itt teker többek között a pöttyös mezt viselő Rodriguez is,  ez a csoport a nagy 29 fős szökevénycsoportból vált ki,  a másik fele a csoportnak kb fél percre jön.A főmezőny 3 és fél percre, és közben képződik már a gruppettó is,  többek között Sagannal. Keményen hajtotta magát az előző napokban, ma senki sem vár tőle annál többet, hogy valahogy végigtekerjen.


15.05
Kb 100 kilométer még a szakaszból, a következő hegyet is begyűjtötte Rodiguez. Már csak két 2. kategóriás és köztük a kiemelt kategóriás van hátra.

14:00
Közben a mai szakaszon még egy hegyen túl
vagyunk, így most már Rodriguez pontazonossággal áll  Froome-mal a pöttyös trikót illetően, ugyanakkor Rodriguez több szakaszt nyert, így virtuálisan tényleg rajta pöttyös.

13.53
Egy nagyszerű privát felvétel tegnapról, Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) bukásáról. Hogy miért került a földre a spanyol versenyző, nem tudni, de az jól érzékelhető, hogy a szökevénycsoportból épp beért Sagan és Rogers megáll hozzá, Rogers átadja a kerékárját, majd a szokások szerint az út megfelelő oldalára állva megvárja, míg megérkezik a csapatkocsi a segítséggel.  A kerékpársportban ugyan egyéni eredményeket tartanak számon, de azokat csak a megfelelő csapatmunka mellett lehet elérni. Ennek egyik nagyszerű dokumentációja ez a videó:


13:36
Szóval tehát a versenyt feladók listája (szakaszonkénti felbontásban) eddig. Ma csak Louis Meintjes, az MTN-Qhubeka versenyzője nem állt rajthoz azok közül, akik tegnap beértek a célba. Ettől függetlenül megint csak egy rendkívüli erőt próbáló szakaszról van szó, tehát a szakasz közben is akadhatnak olyanok, akiknek ennyi volt.

13.23
Rodriguez tényleg fejébe ve(he)tte, hogy elkezd hegyi pontokat gyűjtögetni:  a 3. kategóriás emelkedő 2 pontját is elvitte. Két pontra van Froome-tól és nagyon sanszos, hogy  ma még összegyűjt legalább 3 pontot (sőt!), úgyhogy valószínűleg előbb-utóbb "saját jogon"  fogja viselni azt a trikót.


13.16
A 29 fős szökevénycsoport pedig így néz ki:
Fuglsang (AST) Bardet, Bakelants, Riblon (ALM) Pinot (FDJ) Kreuziger, Rogers (TCS) Anacona, Castroviejo (MOV) Caruso, Dennis (BMC) De Gendt (LTS) Preidler (TGA) Rodriguez (KAT) Matthews, S. Yates (OGE) Rolland, Gautier, Sicard, Voeckler (EUC) Arredondo, Jungels (TFR) Plaza (LAM) Talansky, Hesjedal, Martin (TCG) Clement (IAM) Barta (BOA) Pauwels (MTN)

A csoportból  - ami megint meglehetősen vegyes, vannak itt hegynek "előre menekülő" spinterek, "előretolt bástyák", vagyis segítők és ambiciózus hegyi manók is -  elsősorban Thibaut Pinot (FDJ) lesz az érdekes, hiszen  a tavalyi harmadik helyezett, akinek meglehetősen balszerencsésen alakult a Tour idei első hete, az elmúlt öt szakaszon talán ha csak egy kivételével is, de minden szökésben benne volt.

13:11
Apropó, ha már itt tartunk, hegyi pontok versenye a 17. szakasz után top10:
1 Christopher Froome (GBr) Team Sky 61
2 Joaquin Rodriguez Oliver (Esp) Team Katusha 52
3 Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team 41
4 Serge Pauwels (Bel) MTN - Qhubeka 40
5 Richie Porte (Aus) Team Sky 40
6 Romain Bardet (Fra) Ag2r La Mondiale 38
7 Rafal Majka (Pol) Tinkoff - Saxo 34
8 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar Team 32
9 Alejandro Valverde Belmonte (Esp) Movistar Team 32
10 Robert Gesink (Ned) Team LottoNL - Jumbo 28

Mivel ma sem hegyi befutó - és pláne nem kiemelt kategóriás hegyi befutó lesz, ezért ebben a diszciplínában kétségtelen, hogy a 19. és 20. szakasz fog döntő jelentőséggel bírni.
Kapcsolódó:


13.07

Van közben egy 29 fős szökevénycsoportunk, köztük többek között Joaquim Rodriguez (Katusha) is, aki a pöttyöst trikót viseli most már jó néhány szakasz óta, de nem "saját jogon", mert Chris Froome gyűjtötte eddig a legtöbb hegyi pontot (eég volt eddig azon a bizonyos 10. szakaszon villannia), talán a spanyol most mégis önmagának is igyekszik a trikóz megszerezni, mindenesetre az első emelkedő pontjainak eloszlása:
1 Rodriguez (KAT) 5
2 Fuglsang (AST) 3
3 Pinot (FDJ) 2
  (- a  negyedik versenyzőről, aki az 1 pontot kapta, jelenleg nincs hír)

12:49
Addig is a tegnapi szakasz eredményei
17. szakasz eredmények
Összetett állása a 17. szakasz után

12:38
A mai közvetítés menete: az elején, nagyjából fél három- három könyékéig inkább csak alkalomadtán, onnantól fogva viszont egyre intenzívebben. Ez a verseny jellegéből is adódik, az első egy-két emelkedőn - ha csak nem történik valami rendkívüli - kevés említésre méltó dolog lehet, míg a kiemelt kategóriás emelkedőn nyilvánvalóan már gyorsabban pörögnek az események.

12.34
Szépjónapot! Kicsi változtatás a korábbi ügymenethez képest:  az utolsó szakaszokon egy bejegyzésben az alapvető infók (görgess lejjebb) és maga a közvetítés.

Mint az itinerből és a profilképből látható kemény szakaszon kell ma majd átvészelnie a mezőnynek, lesz három 3. , három 2. és egy kiemelt kategóriás emelkedő.
A szakasz most rajtol, első kérdés, ami  (legkésőbb) ilyenkor szokott kiderülni, ki az, aki ma már nem áll rajthoz.  
   


**************************
Alapinfók: 
Térkép:


Profil:

Col du Glandon: 

Utolsó kilométerek:Mini-itiner:
12:35-12:37 | km ––6,5/180,0 | Kat. 2: Col Bayard (6,3 km à 7,0%)
13:13-13:20 | km –35,5/151,0 | Kat. 3: Rampe du Motty (2,3 km à 8,3%)
13:48-13:58 | km –60,5/126,0 | Kat. 3: Côte de la Mure (2,7 km à 7,5%)
14:03-14:16 | km –70,5/116,0 | Kat. 3: Col de Malissol (2,0 km à 8,7%)
14:25-14:40 | km –85,0/101,5 | Kat. 2: Col de la Morte (3,1 km à 8,4%)
14:53-15:09 | km 107,5/–79,0 | Sprint: Rioupéroux
14:54-15:11 | km 108,5/–78,0 | Frissítőállomás: Rioupéroux
16:13-16:44 | km 147,0/–39,5 | Kat. HC: Col du Glandon (21,7 km à 5,1%)
16:53-17:27 | km 176,5/–10,0 | Kat. 2: Lacets de Montvernier (3,4 km à 8,2%)
17:04-17:39 | km 186,5/––0,0 | Cél: Saint-Jean-de-Maurienne


Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: