A mezőny tulajdonképpen megérkezett az Alpokba


Friss!
A 17. szakasz közvetítéséért kattints ide!
17.33
Warren Barguil rosszul vette be a kanyart, Geraint Thomas igyekezett kikerülni az ütközést, ez lett belőle.

17:29
Állítólag Thomas már újra két keréken. Mondjuk tőle nem lenne meglepő - emlékezzünk csak a Gent-Wevelgemre!
Nibali most már hazaér, 22 mp  a különbség.
Aki pedig lusta volna alább görgetni: a szakaszt egyébként Ruben Plaza nyerte, most már az összetett menők csoportja küzd egymással

17:24
Óriási bukás!  Geraint Thomas kisodródott. Thomas kibukott a korláton túlra. Nagyon csúnya látvány.

17:23
Valverde közben visszatért ebbe a csoportba.

17:22
Kb 10-11 versenyző van Froome csoportjában. Nibalihoz képest 13 mp-re vannak.

17:20
Felfelé nem történt semmi, lejtmenetben meg azért ne igen kockáztasson itt senki!  Nibali jó lefelé, Valverde is, és Valverde el is indul,  meglép a menők csoportjától.

17:19
Közben a két Sky-segítő összeszedte magát, már megint a szokott módon diktálják a tempót az élen.

17:17
Warren Barguil (Giant-Alpecin) kísérletezik, aztán Contador kezd tempót csinálni, amikor is Nibali elmegy mellettük. És senki nem megy vele. Froome közben élére állt a kis csoportnak, nem biztos, hogy jó ötlet, nem látja majd, ki fog  mögüle kilépni.

17:16
Na de még messze nincs vége a szakasznak. És ahogy látszik felülről, Froome-nak már nincs embere, Valverde, Quintana, Nibali és Contador is A pillanatra vár, hogy támadjon. Hopp, mégis van  még két embere, de nem olyan katonás rendben viszik már, mint eddig.

17:13
Plazáéknál is bébi-öröm van a nemzetközi jelzés alapján, amit a célban mutatott. Sagan pedig... Pénteken elhibázta Greg van Avermaet-tel szemben. Aztán jött a három nap, amikor szökésben volt: szombaton ötödik helyen ért be, tegnap hárman is gyorsabban hajráztak nála. Ma meg megint csak a második hellyel kell, hogy megelégedjen.

17:12
Plaza ezt beviszi. Sagan elkésett.

17:10
Ha nagyon drámaiak akarnánk lenni, akkor azt is mondhatnánk, hogy Sagan úgy teker, mintha az életéért küzdene, de közben már-már az életét kockáztatja. Mindenesetre csökken a különbség közte és Plaza között. De 1,7 kilométer már nagyon kevésnek tűnik.

17:09
Lehet, hogy Sagan túl későn kezdte el üldözni Plazát, még 40 mp, és már csak 4,2 kilométer. Lejtmenetben. Gyakorlatilag a célig lejtős lesz az út.17.07
Azért ez a lejtő nem éppen a szerencsés száguldásról ismerős, nem biztos, hogy ennyire kellene száguldani. Hogy is volt 12 évvel ezelőtt?

Igen, az a híres bukás itt történt.

17:05
Igen erről van szó: Froome-nak már csak egy embere maradt, ha ő is leszakad a főmezőny éléről, támadás lesz.
Közben Sagant  kilőtték az ágyúból, elhúzott Riblonéktól. Na, a végére csak jó verseny lesz! 

17.03
10 métere van még Plazának,  Sagan viszi a tempót a többieknél.
Közben a főmezőny is elkezdte az emelkedőt, és úgy tűnik, hogy a Tinkoff-Saxo ott is megpróbál valamit, mintha fogynának Froome emberei, miközben Contador nagyon ficánkol (oké, ő mindig azt szokott).

17:01
Ha ma nem nyer Sagan, akkor soha...  - legalább is eléggé csökkennek az esélyei ezen a Tour-on, vasárnap Párizsban messze nem ő a nagy esélyes, Greipel sokkal inkább. Közben meg persze a tulaj, Oleg Tinkov már nagyon türelmetlen, hogy a szakaszgyőzelem is jöjjön végre össze.

16:56
Voecklerék felértek Saganékhoz. Plaza még mindig egyedül elől,  37 mp a különbség. Még 14 kilométer. Lassan felérnek a második 2. kategóriás emelkedő tetejére.

16:54
Jó kis versenyt csinálnak itt nekünk a végére - kit érdekelnek az összetett menők, nem igaz? 

16:52
Paláznak nagyjából 25 másodperc előnye van. A nagy kéttucatnyi bringást magába foglaló szökevénycsoport hátsó része közben tovább osztódik, néhányan, köztük Thomas Voeckler (Eurpcar) megprübálnak felzárkózni Saganékhoz.

16:50
Ruben Plaza (Lampre) a következő kísérletező, aki megpróbálja egyedül. Őt közvetlenül az alábbi négyes követi:
Riblon (ALM) Sagan (TCS) Geschke (TGA) Teklehaimanot (MTN)
Még 16, 3 kilométer.
És mire ezt leírom, Riblon megpróbálta lerázni magáról a másik hármat- sikertelenül.

16:46
Simon Geschke (Giant-Alpecin), most hogy nem kell John Degenkolbot vinnie, nagyon aktívnak mutatkozik ebben a szökésben.
Egy kis érdekesség, Geschke egyike azoknak a bringásoknak, aki előszeretettel veszi igénybe a Tour de France borbélyának (mert van ilyen is) szolgáltatásait.Ő itt Hervé, a Tour de France borbélya
Posted by TOURázzunk együtt on 2015. július 18.

16:46
A szökevénycsoport pedig két részre szakadt, az első fele most érte be Hansenéket. Még 18,5 kilométer.


16:43
A főmezőny tehát semmi rizikóba, a legkisebbe se ment bele. Rápihentek a holnapi pihenőnapra.

16.36
Adam Hansen és Marco Haller (Katusha) a két szökevénye a szökevénycsoportnak, Saganék hátránya 1 perc körüli. A mezőny pedig... mondjam? Eh, 18 percre.


16:08
Mozgolódás a szökevények között  -Adam Hansen (Lotto-Soudal) úgy döntött, hogy egyedül kíséreli meg tovább a maradék 44,4 kilométert.
Mezőny 15 és fél percre.

15:56
A mezőny 13 percre, tényleg lelazultak - amúgy semmi rendkívüli.

15.54
Nem fizet jól egy 2. kategóriás hegy, így néznek ki a hegyi pontok:
1 Pauwels (MTN) 5
2 De Gendt (LTS) 3
3 Boasson Hagen (MTN) 2
4 Haller (KAT) 1


15:33
Már az első 2. kategóriás hegyen a szökevények - a mezőny 12:15-re. Végül is nagyon más forgatókönyvre nem is számíthattunk. Még 73 kilométer.

15:32
A tegnapi naphoz kapcsolódó hír még, hogy Mark Cavendish (Etixx-Quick Step) hasmenés miatt  volt olyan gyenge, hogy már a szakasz legelején leszakadt, aztán már csak a "túlélés", a szakasz végigtekerése volt a cél számára.

15:27
Minden napra egy nemzeti ünnep - ma a kolumbiaiak ünnepelnek.

15:22
Sőt, most már 11 felett.
Ettől függetlenül nem egy laza menet a mai szakasz sem, mindenkinek oda kell figyelni, nehogy most rogyjon meg a két 2. kategóriás emelkedő egyikén.
Azaz ma is érvényben a többnapos versenyek egyik alaptétele, hogy nem csak arra kell odafigyelni, hol lehet megnyerni (előnyt szerezni, erőt demonstrálni,stb) a versenyt, de arra is ahol el lehet veszíteni.

15:20
78 kilométer van még hátra a szakaszból, és 10,53 a különbség, a mezőny nem különösebben töri magát, a tempót a sárga trikós csapata diktálja, most már nem engednek el senkit, de aki elment, azt nem különösebben üldözik. (Most. Még.)

15.14
Egy fontos hír ( :P ) : Greg van Avermaet (BMC) ma már nem állt rajthoz. Vagyis minden bizonnyal érkezik a bébi 

15.01
Ők vannak ma szökésben (nemrég még két külön csoportban, most összeértek).
Grivko (AST) Riblon (ALM) Sagan (TCS) Erviti (MOV) De Gendt, Hansen (LTS) Geschke (TGA) Haller (KAT) Golas, Trentin (EQS) Voeckler (EUC) Didier, Irizar, Jungels (TFR) Oliveira, Plaza (LAM) Mate, Navarro (COF) Pantano (IAM) Fedrigo, Perichon (BSE) Boasson Hagen, Pauwels, Teklehaimanot (MTN)
Akiknek pedig nincs egyáltalán elöl emberük: 
 FDJ, Sky, BMC, Orica-GreenEdge, LottoNL-Jumbo, Cannondale-Garmin, Bora-Argon 18 14:54


15:00
Szépjónapot! Ha a tegnapi összefoglalómban azt mondtam, hogy úgy tűnik, mintha néhányan szombat óta abba se hagyták volna a szökést, akkor mit  mondjak ma? Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) megint ott van a szökevénycsoportban. Valahol tragikus az effajta meddő erőfölény nem? Mármint meddő abban az értelemben, hogy jó formában van, jó erőnlétben a szlovák srác, de a vége, a lényeg, a szakaszgyőzelem marad mindig el. 
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: