Átvergődnek-e a sprinterek a második kategóriás emelkedőn, hogy aztán megküzdjenek egymással?
Friss!
A 17. szakasz közvetítéséért kattints ide!
17:02
Az utolsó kilométeren belül azonban már a felvezető embereké a szerep.

16:59
3,1  kilométerrel a vége előtt Zdenek Stybar, nagyjából ahogyan a 6. szakaszon is tette, megszökött az utolsó 3 kilométeren belül és bizony úgy tűnik, hogy elég  szép kis előny tudott szerezni.


16:56
Most a legerősebb a BMC, aztán jön a Lotto-Soudal, a szakasz nagy esélyese így kétségtelen, hogy André Greipel.

16:55
Egy Bora-Argon 18 versenyző próbálkozik 6,4 kilométerrel a vége előtt.Aztán  a világbajnok.

16:50
Még 11 kilométer. A helyzet változatlan. Most eg kicsit előrejött a Sky is, ilyenkor inkább azért, hogy elöl legyen a sárga mezes, ott kisebb a bukásveszély. 

16.45
Soknak tűnik az a 12 percnyi hátrány, ám a leszakadó csoport is, már a 25 kilométeres kapunál jár. A főmezőnynek meg csak 14 kilométere van hátra.

16.42
Tegnap Mandela-nap volt, ma pedig a norvégoknál van ünnep ,így akár Alexander Krsitoffnak (Katusha) ez extra motivációt is jelent. Mindenesetre a Katusha elég jól dolgozott az egész szakaszon át. De ugyanúgy odateszi magát a 2. kategóriás emelkedőtől kezdve  az Europcar csapata és most az utóbbi percekben a Lotto-Soudal is. Emlékszünk, miről volt szó másfél órával ezelőtt? A Lotto-Soudal versenyzői Sagant a második helyre jósolták. Nyilván azért, mert saját emberóket, Ansré Greiplet szeretnék, igyekeznek az első helyre behozni.   

16:39
Mi vár holnap a mezőnyre - egy kis előzetes 

(Részletes esélylatolgató holnap délelőtt, nézz vissza akkor is!)

16:30
Az ilyen pillanatok azok, amikor sokan kérdezik laikusok, mit lehet ezen nézni? Nos, ilyenkor igazából semmit, valóban, vannak ilyen holtidők egy kerékpárversenyen, a főmezőny együtt, a szakasz  most már sík, igazából ez egy várakozással teli fél óra, míg el nem érik az utolsó 1-2 kilométert. Na onnantól aztán újra izgalmas lesz a verseny.Még 25 kilométer van hátra.

16:28
Csak érdekességképp: a Cavendish-Peraud csoport már 12 percre. Mindez azrt sajnálatos nyilván Cav' részéről, mert hiszen mezőnybefutó, mezőnyhajrá lesz, de nélküle.  

16:26
Gyorsan változik itt a helyzet, már csak Trentin és Hesjedal vannak szökésben, illetve ők sincsenek már, mert a mezőny beérte őket. 29 km.

16:16
Az Europcar diktálja a tempót a mezőnyben, spinterüknek,Brian Coquard-nak. Még van 37 és fél kilométer, de már csak 47 mp a mezőny hátránya Matteo Trentintől.


16:09
A szökevénycsoportban van még egy Etixxes, a világbajnok Kwiatkowski is, ő nem ment együtt csapattársával.
Még 45 kilométer és trentin őrült tempóban megy, mert hirtelen 50 mp körüliről 1.13 -ra ugrott vissza az időkülönbség.

16.06
Matteo Trentin (Etixx-Quick Spep) megpróbálja a lehetetlent, egyedül elszökik a szökevényektől.

16:04
Negyed hatra célba érnek, úgy tűnik,  viszont egyre valószínűbb, hogy ez a szökés elhal.

16:02
Problémamentesen túl vannak a szökevények és túl van a mezőny is az emelkedőn, ez már azon is látszik, hogy most viszont rohamosan csökken a különbség e két csoport között, most már a Sky is elől, viszi a tempót a mezőnyben. 54 kilométer van hátra és a különbség 1:10 körüli.

16.00
A hegyre felfelé a főmezőnyben előbukkannak olyan figurák is, mint Thomas Voelcker (Europcar) és ott van több Astanás is, köztük Vicnezo Nibali is.

15.57
Nem hogy csökkenne, úgy tűnik, hogy nő a különbség a szökevények és a főmezőny között. Most a Tinkoff-Saxo ált az élre, de hát nekik nincs érdekükben nagy tempót diktálni, mintha jeleztek is volna egymásnak a bringások, hogy nyugi, nyugi, csak lazán, nekünk nem kell sietnünk. Akiknek kellene, a Katusha és a Giant-Alpecin most kevésbé töri magát.

15:52
Még három kilométer van nagyjából hátra a hegyből, és a különbség inkább a szökevények javára alakul. Közben a gruppettó Cavendishékkel már több mint 7 percre a főmezőnytől, és közel 9 perc a hátrányuk a szökevényekhez.

15:42
Nem festve - remélhetőleg -  az ördögöt a falra, de vessünk egy pillantást a limitidőkre!

15:39
Már elkezdődött az emelkedő, a szökevények és a főmezőny között 1.39 a különbség. Nagy az esély, hogy utolérik őket a végére.

15:35
Persze, fel lehet tenni a kérdést, miért is olyan érdekes egy 2. kategóriás emelkedő a szakasz közepén.
Egy többnapos (sőt többhetes)  versenyen  - kegyetlenül hangzik, de - minden olyan szituáció érdekes lehet, ahol hibázni lehet. Nem feltétlenül a kiélezett egymás elleni küzdelemben, nem feltétlenül egy kiemelt kategóriás hegyi befutón érheti utol bármelyik nagymenőt is egy gyengébb pillanat, amit kérdés, hogyan használnak ki a többiek.

15.31
Sagan persze elvitte a  részhajrát is:
1 Sagan (TCS) 20 
2 Rogers (TCS) 17
3 Pinot (FDJ) 15
4 Kwiatkowski (EQS) 13
5 Trentin (EQS) 11
6 Geschke (TGA) 10
7 Hesjedal (TCG) 9
8 A. Yates (OGE) 8
9 Bak (LTS) 7
10 Degenkolb (TGA) 6
11 Greipel (LTS) 5
12 Wellens (LTS) 4
13 Didier (TFR) 3
14 Curvers (TGA) 2

15 Caruso (BMC) 1


A 10. Degenkolb természetesen már a főmezőnyhöz tartozik, ahogy a továbbiak is. 

15.29
Még 70 kilométer és még közelebb jött a mezőny. Hogy nagy tempót diktál a Katusha, az egyben azt is jelenti, hogy a hátul kullogó Cavnedish-féle csoport még jobban le fog maradni.  

15:27
A második kategóriás emelkedő nagyjából 64 kilométerrel a szakasz vége előtt kezdődik. Ha ilyen jó tempóban tekernek a srácok, hamarosan oda is érnek.  

15:23
Még 75 kilométer, most vagyunk a  nap gyorsasági részhajrájánál, Sagannak nem kell tartani attól hogy valaki a zöld trikót lehajrázza róla.
Közben Mickael Rogersnek (Tinkoff-Saxo) defektje volt, kicsit lassított a szökevénycsoport, hogy bevárja az ausztrált, részben ezért is közeledhetett kicsit a főmezőny, bár a Katusha és a Giant-Alpecin is dolgozik azon, hogy utolérjék Saganékat. Most 2 per körüli az időhátrány.

15:20
Gyors szakasz lesz: 47 km/h az első két óra átlagsebessége

15:19
Emlékeztetőül:
14. szakasz eredmények
Összetett állása a 14. szakasz után


15:13
Pimasz kis interjú a szakasz előtt: Flecha arról kérdezgette a Lotto-Soudal versenyzőit, ki lesz a második: szerintük Sagan. Tény, bármennyire is impozáns versenyzést látunk a szlovák sráctól, a szakaszgyőzelemről mindeddig lemaradt idén.   

15:10
A lemaradó csoport (Cavendishék) az első hegyen a Cote de Badereux-n szakadtak le, azóta küszködnek, és tovább nő a hátrányuk. 

15:05
A legfrisebb adat: 90 kilométer van még hátra és 2 és fél percre vannak Saganék a főmezőnytől.

15.00
Szépjónapot mindenkinek!
A mai program:

Még 99 kilométer van hátra a szakaszból és a következő kis csoportunk van szökésben: 
Pinot (FDJ) Rogers, Sagan (TCS) Bak (LTS) Geschke (TGA) A. Yates (OGE) Kwiatkowski, Trentin (EQS) és Hesjedal (TCG). Előnyük a sárga trikós csoportjához képest 2 perc, ugyanakkor van egy másik csoport, Cavendish és Peraud is köztük van, ők nagyjából 5 percre vannak lemaradva Froome-éktól.
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: