Friss!
A 17. szakasz közvetítéséért kattints ide!17:08
A szakasz eredményeit itt lehet majd elérni: 
12. szakasz eredmények
Összetett állása a 12. szakasz után

17:06
Ahogyan tegnap most is nagyjából annyi történt még a menők csoportjában, hogy Valverde rásprintelt a végén, amúgy számottevő mozgolódás már nem volt.

17:02
Az utolsó 1,4 kilométeren várjuk, hogy  valami történik-e még a sárga mezes csoportjában. Most úgy néz ki, hogy visszaállt a rend, Thomas visz Froome-ot, a többiek meg kögöttük ficánkolnak. 1 kilométerük van még.

16.59
"Purito" megnyeri a szakaszt. Lassan beér a többi szökevény is, és most már tényleg csak az összetett menőkre kell koncentrálni. Mert ott még lesz világ!

16:58
És Quintana újra. Contador egész jól tudja tartani a lépést ezekkel a támadásokkal, meg van Garderen is letárhatatlannak tűnik, viszont úgy néz ki, hogy Froome is lerázhatatlan.

16:55
Rodrigueznek még 1,3 kilométere van, de most ténylegérdemesebb nézni a sárga mezes csoportját. Merthogy Froome is megpróbálta betámadni a többieket, és visszatámadott Valverde is, ha jól látszott, az első ilyen Froome-kísérletnél kettészakadt ez a csport, többek között  Nibali is a hátsó fertályba került, de most a felső kameraállásól látszik, hogy megint összezártak, szóval, az előbb feljegyzett 11 ember kínozza egymást a Plateau de Beille-en felfelé. (Most érik utol Kwiatkowskit.)

16:54
Verseny van! Próbálgatják, kóstolgatják és persze ezzel fárasztják egymást a nagymenők.

16:52
Jelentéktelen adatnak tűnik most, nem ezen van a lényeg, de egyébként 7:20 a különbség Rodriguez és a sárga tirkós csoportja között. Rodriguezhet képest Fuglsang és Bardet is  lassan de biztosan noveli a hátrányt, Fuglsang már 1.10, Bardet már 1:30.
Froome pedig egyszer csak beindul!

16.51
Ők vannak abban a bizonyos főmezőnyben:
Nibali (AST) Pinot (FDJ) Froome, Porte, Thomas (SKY) Contador (TCS) Quintana, Valverde (MOV) Van Garderen (BMC) Rolland (EUC) Mollema (TFR)
16:50
Quintana megpróbálta, Quintana visszaállt a mezőnyben. Geraint Thomas pedig rendületlenül viszi első számú emberét.

16.47
Rodrigueznek már csak 4 kilométere van hátra, Fuglsang már nincs annyira közel hozzá, most 52 mp a különbség. De mi fog történni  a főmezőnyben? Mikor jön a következő támadás? Mindenki azt szeretné látni, hogy a nagymenők küzdenek még ilyen kilátástalan helyzetben  is.... most éppenséggel Nairo Quintana próbálkozik, okosan akkor, amikor már nem segíti Froome-ot Porte, már csak egy embere, Geraint Thomas marad a britnek.  

16.46
Aztán jön a Sky  pöttyös mozdonya, Porte és befogja a két kísérletezőt, de sejthető, hogy nem ez volt ma az utolsó kísérlet.

16:43
No, ezen az esős szakaszon végre bonyolódnak a dolgok, Kwiatkowskit, ahogy várható volt nemrég  befogta Rodriguez. Fuglsang az első számú követője a spanyolnak, 33 mp-re van. Utána jön Bardet, nem sokkal, gyakorlatilag a nyomában lohol.
A főmezőnyben oedig Vincenzo Nibali próbálkozik, van is már egy kicsi rés közte és a  sárga mezes csoportja között, amiben Valverde sem igazán tud nyugton maradni. Ahogy leírom a mondatot, a mezőny másik nagyöreg spanyolja (Rodriguez mellett), támadással próbálkozik.

16:41
Contador a következő kanyarban visszaáll a főcsoportba, azzal a lendülettel Vincezo Nibali indul - szóval mozgolódás van a főmezőnyben. Rá sem nagyon reagálnak a Sky részéről.

16:38
Valami lehet, hogy történt a főmezőnyben, de most már újra Richie Porte viszi a kis csoportot, ahonnan megint csak lemorzsolódtak többen is.
Aztán Contador is mutatja magát, kicsit előre megy, de nem reagálnak rá, ez nagyon érdekes, ő is nézeget hátrafelé, hogy ki van, miért nem akarják befogni.

16:35
Két embert említettem, erre a harmadik robbant, Rodriguez támad. Meglátjuk mennyire megy. Közben Quintana is támadásba lendül a főcsoportban? Valami történt!  Még 8 kilométer és a mezőny (főleg s Tinkoff-Saxo vezetésével) egyre jön.

16:31
Pontosabban most már csak ők hárman. És nagy valószínűséggel közülük lesz valaki a mai szakaszgyőztes. Ez sok mindent át fog írni, Fuglsangról már tegnap is voltak olyan hírek, hogy szabad kezet kapott az Astanától, nem kell neki Nibali segítésére spórolnia az energiáját, és Bardet is feltámadni látszik, mert az előző napok teljesítménye nem adott okot rá arra, hogy nagyon bízzunk a jó versenyzésében.    

16:28
Kwiatkowskinak még 10 kilométere van a mai szakaszból. Az üldözői már nagyon jönnek. Emlékezhetünk, volt 1: 51 is nemrég, most olyan 40 körüli. Kwiatkowski nem fogha sokáig bírn, Fuglsang, Bardet, Rodriguez és a többiek  nagyon jönnek.

16:24
Ebben az említett csoportban tűnik most a legnagyobb mozgolódás, nagyon kóstolgatják egymást a srácok.

16:16
Az üldözők (Bardet-csoport) tagjai közül szemmel láthatóan az Ag2r versenyzői  teszik a legtöbbet, hogy utolérjék az élen haladókat,  

16:14
Közben a főmezőny is lassan eléri a zivataros részt, a főmezőnyben egyébként nagyjából 35-40 versenyző teker Kérdés, hogy ebből mennyien morzsolódnak majd le a Plateau de Beille emelkedője során.
13,8 kilométerrel a vége előtt, Michał Kwiatkowski támad, otthagyja Sep Vanmarckeét, igen, a kis lengyel "Virágocska" erősebbnek is tűnt már eddig is.  

16: 11
A két szökevényt üldöző csoportban egyébként már jócskán vannak sokat látott, tapasztalt hegyi menők. Joaquim Rodriguez (Katusha), Jacob Fuglsang (Astana) vagy épp a fiatal generációból Romain Bardet (Ag2r) sokkal inkább megszokott szereplője a hegyi szakaszoknak.

16:09
Szerencsés dolog, hogy már csak felfelé mennek majd ezen a nedves úton, egy veszélyesebb kanyarokkal teli, meredek lejtmenet most nagyon nem lenne szerencsés. A hegy lábánál óriási tömeg éljenzi a két szökevény - és akkor neki is kezdenek a mai nap utolsó emelkedőjének.

16:06
Érdekes kettős ez ott az élen, nem az a tipikus hegyi menő egyikük sem, inkább a tavaszi klasszikusok első felében és úgy általában egynapos versenyek  (ilyen például kétségtelenül a világbajnokság is) világában állják meg a helyüket, és most az egyik legnehezebb egyik legnehezebb hegyi szakaszon igyekeznek a szakaszgyőzelem felé. Igaz, van még előttük 15 kilométernyi átlag 7,9%-os emelkedő.  A kérdés, hogy az utánuk jövő csoport, akik 1:51 vannak éppen mennyire tudják őket megközelíteni, esetleg befogni.

16:03
A szivárvány mezes (vagyis az aktuális világbajnok) Kwiatkowski és Vanmarcke lassan neki is kezd az utolsó emelkedőnek. Nincs jó idő errefelé, zivatar, jégeső bolondítja meg a helyzetet.   

16:01
Még 22 kilométer van hátra a szakaszból, és szemmel láthatóan azoknak lesz igazuk, aki szökevénygyőzelemre tettek, a főmezőny továbbra sem nagyon akar bármit is tenni azért, hogy az előttük tekerőket utolérjék. Ez esetben viszont megint a kettős forgatókönyv fog előkerülni. Egyrészt a szakaszgyőzelemért folytatott küzdelmet kell figyelni, másrészt hogy mit kezdenek egymással az összetett menők.

15:58
A Plateau de Beille:

15.47
Lejtmenetben Louis Meintjes bukott, de már visszaért a Fuglsang féle csoporthoz.
Kwiatkowsi és Vanmarcke még mindig nincs befogva általuk, a mezőny meg megint 10 és fél percre (volt már 9 és fél perc is nemrég.
Még 34 kilométer van hátra.  

15:46
A Port de Lers emelkedőjén:
1. Michal Kwiatkowski, 10

2. Sep Vanmarcke, 8

At 0.053. Mikaël Chérel, 6

4. Louis Meintjes, 4

5. Romain Bardet, 2

6. Jakob Fuglsang, 1
15:24
A Port de Lers:


15:19
Preidler, Kwiatkowski Vanmarcke - ők hárman elsőként felfelé a Port de Lers-en
Még 55 kilométer van hátra a szakaszból, előny 10 és fél kilométer.
  
14.09
Pontok a Col de la Core-on:
1 Durasek (LAM) 10
2 Preidler (TGA) 8
3 Cherel (ALM) 6
4 Ladagnous (FDJ) 4
5 Chavanel (IAM) 2
6 Bardet (ALM) 1
Következik a Port de Lers (szintén 1. kategóriás emelkedő. A teljes szakasz profilja egyébként:13.58
Elnézve a szökevények csoportját, meglehetősen vegyes, akad itt olyan is, aki "előre szökik" a hegynek, vagyis reméli, hogy a szökésével majd a szakasz végén nem marad le túlságosan nagyon, illetve akad itt egy-két olyan versenyző is, aki már a szakaszgyőzelem reményben vágott neki a szökésnek.
A szökevéynek lassan felérnek a Col de la Core-ra, ami így néz ki:

  13.57
Hozzászólnál a témához?
Nosza,! A Facebookon könnyen megteheted:

No, akkor szépen lassan vágjunk bele.A harmadik hegyi szakasz a Pireneusokban (2015. július 16.) - élő(szöveges) közvetítés: http://tourazzunkegyutt2009.blogspot.com/2015/07/elo-kozvetites-hamraidk-nap.html
Posted by TOURázzunk együtt on 2015. július 16.

13.54
107 kilométer van hátra, a szökevények éa mezőny között majd' 9 perc a különbség. de hát még nagyon az elején vagyunk.

13:39
Alex Dowsett (Movistar)  és Zakkri Dempster (Bora-Argon 18) a 12. szakasz során feladták a versenyt.
Ők tehát feliratkoztak arra a listára, ami a tegnapi szakasz végeztével így nézett ki:
A versenyt feladók listája 


13:36
Lévén hegyi szakasz a mai - már az elején megvolt a gyorsasági részhajrá:
1 Greipel (LTS) 20
2 Degenkolb (TGA) 17
3 Sagan (TCS) 15
4 Cavendish (EQS) 13
5 Debusschere (LTS) 11
6 Westra (AST) 10
7 Coquard (EUC) 9
8 De Kort (TGA) 8
9 Curvers (TGA) 7
10 Edet (COF) 6
11 Sicard (EUC) 5
12 Erviti (MOV) 4
13 Durasek (LAM) 3
14 Ladagnous (FDJ) 2
15 Voeckler (EUC) 1

Sagan marad a zöldben.

13:30
Legfontosabb infó, hogy 22 bringás van szökésben.
Ők:
Fuglsang, Westra (AST) Bardet, Cherel, Riblon (ALM) Ladagnous, Roy (FDJ) Izagirre (MOV) Preidler (TGA) Rodriguez (KAT) Kwiatkowski (EQS) Coquard, Sicard (EUC) Vanmarcke (TLJ) Durasek (LAM) Navarro (COF) Chavanel, Coppel (IAM) Barta (BOA) Brun, Delaplace (BSE) Meintjes (MTN)
13:29 
Szépjónapot! Némi késéssel, de elkezdődik a mai közvetítés itt, a TOURázzunk együtt blogon!
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: