Mennyi meglepetést  hoz vajon a mai nap? 

Az eredményeket majd  ide tessék kattintani: 
17. szakasz eredmények
Összetett állása a 17. szakasz után17:16
Sorra érkeznek a többiek is. Barguil hamarabb, mint Contador. A spanyol most van bent, ennyit a duplázás (Giro+Tour)  reményéről.  

17:13
Quintana támad, Froome visszatámad. Ők ketten elléptek a többiektől. Annyira nem nagyon, mert Valverde a nyomukban, és végül is Nibali is. Már mind a négyen a célban.

17.12
Contador egyedül küzd. Nem defekt volt az, valószínűleg, hanem bukás, a nadrágja is felszakadt.

17:11
Közben Nibalihoz is lecsorgott a szökevénycsoportból egy csapattársa. Van tehát 2 Astana, 2 Movistar és egy szem  Sky versenyző. Négyen egy ellen? Kicsinálják (mármint képletesen) Froome-ot?

17:10
Quintana támad.
Nem sok eredménnyel.

17.07
Talansky lesz a második ,Uran a harmadik. De mi történik az összetett menőknél?


17:05
Geschke ezt most már megoldja. A Giant-Alpecinnek is megvan az első szakaszgyőzelme az idei Tour de France-on. (Igaz, inkább várták Degenkolbtól vagy Barguiltól.)


17:03
Alberto Contador nagyjából 1:40-re Froome-éktől, defektje volt, kerékpárt is cserélt, a szökevénycsoportból visszacsorogtak hozzá csapattársai, de nem tudott felzárkózni Froome-ékhoz.
Ahol most helyzet van. A szökevénycsoportban ugyanis három (!) Movistar versenyző is volt, a sárga trikós csoportja most érte be őket. Vagyis Quintatának négy embere van, Froome és Nibali egyedül. Mi lesz itt az utolsó néhány kilométeren?
17:01
Talansky már csak 48 másodpercre Geschkétől. Meglesz a németnek a szakaszgyőzelem? Mág másfél kilométere van. 

16:59
Simon Geschke vígan teker felfelé a hegyen, még 2,8 kilométere van.  

16:58
Ez itt most a reklám helye: 
Kövesd a blogot Facebookon is:


16.53
Legelöl tehát Geschke, neki 4 kilométere van, őt Talansky követi és Rigoberto Uran. Aztán jün Pinot és Frank.  Ők már felfelé. Froome-ék pedig még mindig lefelé.

16:52
A két nagy legendás lejtőmenő közül ma Valverde a bátrabb (hétfőn meg Nibali volt).


16:49
Érdekes lesz, Sagan fogja valószínűleg visszavinni - ha sikerül  így ezen az őrült lejtmeneten -  Contadort. Hogy mennyire van lemaradva Froome-éktől, nem tudni.

16:48
Hoppá technikai problémák a Tinkoff-Saxonál! Három kanárisárga mezes egy együtt hirtelen (na jó, kettő, a harmadik a zöld mezes Sagan volt), és egy bringát bámulnak: Contadornak defektje volt.

16:44
Simon Geschkének már csak 10 kilométere van, Pinot és az amerikai Talansky  másfél percre tőle. Van méh egy 2. kategóriás emelkedő előttük.

16:42
Ááá, ezt mindig elsietem. Richie Porte igyanis előretolt bástyaként ott volt a szökésben, és most csorgott le Froome-hoz, vagyis a sárga trikósnak van egy segítője. Közben Nairo Quintana is megpróbálta megrogyasztani Froome-ot, eredménytelenül.

16:40
A főmezőny most már csak Nibali, Froome, Quintana, Valverde és Contador. Nibali próbálkozik, de aztán visszacsorog a többiekhez. Azért az már egy előrelépés a riválisok szempontjából, hogy már most kénytelen Chris Froome nélkülözni segítőit. 

16.38
A mai szakasz annyiban hasonlít a hétfőire, hogy veszélyes a lejtmenete. Geschke és Pinot is már lefelé a Col d'Allos-ról, hogy majd következzék a Pra Loup a hegyi befutóval.
És akkor Pinot alól az egyik kanyarban kicsúszik a kerékpárja, de semmi komoly (nem futballista ő, hogy bármi apróságért nyafogjon), már visszaszállt a bringára, megy tovább. Mondjuk szerencséje is volt, hogy csak ennyi történt vele.  

16:36
A nagyjából egy tucatnyira csökkenő főmezőny most egyébként tényleg rákapcsolt. Már csak 10.19 az időkülönbség az élen tekerő Geschkéhez képest. De mint mondtam már, alapvetően nem ez a legfontosabb, hiszen a mai egy tipikus olyan szakasz, ahol a kettős forgatókönyv érvényesül. Van egy nagy csata a szakaszgyőzelemért, és egy másik csata az összetett menők között, ahol ma úgy tűnik, Nibali ragadta magához a marsallbotot. Támadás, Froome kóstolgatása mindenképp napirenden van, kérdés az, ki fog ebben először lépni.


16:32
Nibaliék rám cáfolnak. Mégiscsak figyeljük a főmezőnyt, ahol épp az Astana diktálja a tempót. Következtében sorra szakadnak le az emberek, többek között  a pöttyös trikót viselő (a hegyi pontok versenyében azonban Chris Froome mögött csak második) Joaquim Rodriguez (Katusha), vagy éppen a Critérium du Dauphine-én a pontosan ugyanezt a szakaszt megnyerő Romain Bardet (Ag2r) is.


16:30
Simon Geschkének még 23 és fél kilométere van. Főmezőnyt most ne figyeljük, inkább azt, hogy  Pinot (FDJ) A. Yates (OGE) Kruijswijk (TLJ) Talansky (TCG) Frank (IAM)  részvételével megalakult egy kisebb üldözőcsoport.Egész pöpec kis hegyi menő-csapat!

16:25
A kánikula  nem csak verseny közben, de a hotelekben is érezteti hatását. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) arról panaszkodott, hogy a szálláson, ahol három napig lesznek (tulajdonképpen Gap környékén tekernek ide-oda az elkövetkező napokban) sem sokkal alacsonyabb a hőmérséklet, mint kint az úton a délután közepén.  

16:18
Egy közel 30 fős szökevénycsoport egy 1. kategóriás hegyen (aminek a lábánál egy gyorsasági részhajrá van, tehát a sprintereket  ez vonzza) törvényszerű, hogy széthullik az egységes csoport.
Még mindig Geschke az élen egyedül , de a szökevénycsoportból leszakadóban van
Rogers (TCS) Malori (MOV) Sicard (EUC) Barta (BOA) és Feillu (BSE). A sárga trikós körüli főmezőny pedig úgy döntött, majd megvívja a saját kis csatáját, mert nem különösebb akarja üldözőbe venni se  Geschkét se a többieket, 11 percre vannak a német bringástól

16:06
Ha pedig Google Street View-n néznéd meg az emelkedőt - azt is lehet, szokás szerint a play gomb megnyomásával mozgóképpé változik a fícsör. Kattints! 

16.00
A szökevények, főleg Geschke és az őt magányosan követni kezdő Daniel Theklehaimanot (MTN-Qhubeka) már a Col d'Allos 1. kategóriás emelkedőjét mássza.  
Hogy is néz ki az emelkedő a hozzátapasztott 2. kategóriás Pra Loup-val együtt? Hát így (a képre kattintva nagyobb méretet kapsz):15.55
Tejay van Garderen (akit éppenséggel tipikusan amerikai magabiztossággal adott nyilatkozatai miatt kedvelünk, mert annyira olyan, amilyennek lennie kell) a hírek szerint egy közelebbről nem részletezz betegség/rosszullét (talán gyomorrontás vagy  hőguta)  miatt adta fel a versenyt.

15.53
Nem csak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), de Simon Geschke (Gianbt-Alpecin) is aktív volt az elmúlt napokban is. Kedvenc szakállas bringásunk úgy döntött, egyedül is megpróbálja, elszökött a szökevényektől, előnye hét perc feletti a sárga trikós csoportjához képest. Még 40 kilométer van hátra.  

15.42
Van tehát egy eléggé nagy szökevénycsoportunk, Sagan úgy tűnik megkedvelte a szökevény-életet, mert megint ott van a csoportban, meg még pár másik sprinter, mint például John Degenkolb is.
Szóval ez a mai szökevénycsoportunk:
Kangert (AST) Bakelants, Cherel (ALM) Pinot, Vaugrenanrd (FDJ) Porte, Roche (SKY) Majka, Sagan (TCS) Castroviejo, Herrada, Izagirre (MOV) Degenkolb, Geschke (TGA) Losada (KAT) A. Yates (OGE) Uran (EQS) Quéméneur (EUC) Kruijswijk (TLJ) Durasek, Valls (LAM) Talansky, Hesjedal (TCG) Edet (COF) Frank (IAM) Kudus, Pauwels, Teklehaimanot (MTN)

Három perc az előnyük ahhoz a csoporthoz , ahol a sárga, a pöttyös és a fehér trikós is teker, vagyis a főmezőnyhöz képest. Még 50 kilométerük van.

 
15.36
Két 3. kategóriás, majd egy másik, aztán egy 1. és ismét egy 2. kategóriás emelkedő vár a mezőnyre, ha megnézzük a négy Alpok-szakasz profiljait (a hátralévő napok programjáért kattints ide!), akkor jól látható, hogy a mai tűnik a legkönnyebbnek. Már amennyire ezt bármilyen összefüggésben lehet könnyűnek nevezni.
Az első 2. kategóriás emelkedő már túl vannak a bringások, a pontok így oszlottak el:
1. Serge Pauwels, 5
2. José Herrada, 3
3. Kristjian Durasek, 2
4. John Degenkolb, 1


15:29
Az előzetesen ígért háromnegyed négyes kezdés helyett félkor indul a közvetítés  - de aki negyed órával később érkezik sem marad le most már semmi lényegesről, elvégre itt dokumentálva lesz.

A legfontosabb hír, hogy kb 20 perccel ezelőtt Tejay van Garderen (BMC), az összetett harmadik helyén álló kerékpáros feladta a versenyt.
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: