Régóta tartja magát a pletyka, hogy az országúti kerékpárosok biciklijébe apró motor van rejtve, azért képesek például olyan gyorsan hegyre felfelé tekerni. A Giro d'Italia 18. szakasza befejeztével az UCI razziát tartott a mezőnyben.
Öt kerékpárost és biciklijét pécézték ki a doppingellenőrzésekhez hasonló eljárásmóddal: a szakaszgyőztest (Philippe Gilbert, BMC), az összetettben élen állót (Alberto Contadort, Tinkoff-Saxo), továbbá Rinaldo Nocentinit (Ag2R), Kenny Ellisonde-t (FDJ) és Ryder Hesjedalt (Cannondale-Garmin).

A vizsgálat kerékpáronként mintegy 4 percig tartott, és többek között a nyereg alatt keresték az illegális szerkentyűket, de az egyik kerékpáron sem találtak. Ugyanúgy, ahogyan az idei olasz körverseny korábbi szakaszain tartott ellenőrzések során sem.

Az előre be nem jelentett vizsgálatnak minősülő bringabirizgálás előzményeként a független kerékpáros reformbizottság, a CIRC kora tavaszi  227 oldalas jelentése szolgálhatott alapul, miszerint különféle technikai jellegű csalások előfordulhatnak a kerékpársportban, többek között a vázba rejtett motor is, amit adott esetben nem is a kerékpáros, hanem a csapatkocsiban ülő csapatfőnökök aktiválhatnak.

Hogy ezt a jelentés mennyire komolyan veszik, arra bizonyíték, hogy a Gazzetto dello Sport információi szerint az olasz rendőrség is bekapcsolódott a Giro d'Italia elején a vizsgálatba, ők az illegális rádiófrekvenciákat figyelik, ami révén távolról lehet(ne) aktiválni a szerkentyűket.

Nem tett jót e téren a kerékpársport laikusok általi megítélésének az sem, hogy az első héten Mario Cippollini arról beszélt egy televíziós műsorban, hogy szerinte például Alberto Contador biciklicseréje mögött az 5. szakaszon  is a motorizáció sejthető. Contador akkor poénkodva válaszolt a felvetésre, úgy nyilatkozott, nem három, hanem egyenesen öt motor van a kerékárjába rejtve. Meg egyébként is, ez egy vicc és inkább a sci-fi témakörébe tartozik.

A spanyol bringáshoz hasonlóan nonszensznek tekinti a mezőny több tagja is a felvetést. Ryder Hesjedal például úgy nyilatkozott a mai eset után:

"Ez a legbutább dolog. Ez a legnevetségesebb dolog, amit valaha is hallottam. Ez nem lehetséges. Ez egyszerűen nem lehetséges."

   (Cikk forrása: Velo News)
Share To:

Pethő Anita

Pethő Anita (1980) kulturális szakíró és sportújságíró

Hozzászólások: