Eufemiano Fuentes ügye még koránt sem ért véget.
Az AS spanyol sportlap információi szerint többek  között Ivan Bassót, Alberto Contadort és Michele Scarponit is beidézték tanúként számtalan más profi élsportoló mellett az "Operacion Puerto", vagyis Euemiano Fuentes doki ügyének újabb tárgyalására. A tét most a doppingügyek által elhíresült orvos, valamint  a hírhedt csapatfőnök, Manolo Saiz esetleges börtönbüntetése.

Hogy pontosan mikor is  kerül sor a tanúk meghallgatására, még bizonytalan. Ahogy az is, hogy például Alberto Contador tanúkénti meghallgatásával a vád vagy a védelem kíván-e majd élni.

A 2006-ban kirobbant botrányba a hírek szerint mintegy 200 profi élsportoló (volt) érintett. Mai napig nem akarnak szűnni  azok a pletykák, miszerint a teniszező Rafael Nadal vagy a világ- és Európa-bajnok spanyol válogatott is jótékonyan részesültek/részesülnek  a doktor ténykedéséből. Szankciók azonban szinte csak a kerékpárosokat érték, hosszú időre kárt okozva ezzel (is) a sportág számára annak megítélését illetően*. Az eltiltottak között volt a most tanúként megidézett Ivan Basso és Michele Scarponi, valamint a napokban eltiltásából visszatérő Alejandro Valverve is. Az ugyancsak az Operacion Puertoval kapcsolatba hozott Jan Ullrich ügyének végére a mai napig nem került pont.

(A bejegyzés a velonation.com információi alapján készült.)

*Természetesen maguk a doppingesetek, és az effajta ügyek is kárt okoznak a sportág megítélésének, ugyanakkor  mindezt felnagyított mértékben torzítja, ha a kerékpárosokat kiáltják ki általános bűnbaknak, miközben más sportágak képviselői, például a labdarúgók afféle szent tehenek maradnak.    
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: