Az idei évtől Michele Acquarone lesz a Giro d'Italia versenyigazgatója. A cyclignews.com-on blogírásba kezdett munkájával kapcsolatban. Az első bejegyzése (még decemberben) a szabadkártyás helyek kiosztásával volt kapcsolatos."Üdvözlök mindenkit, ez itt az első etapja a blogomnak, ami átlátható módon kívánja bemutatni, hogyan is zajlik a szervezők munkája a színfalak mögött. Néhány kuriózum, néhány reflexió, néhány titok, ezek lesznek majd, amik segítségével önök is betekinthetnek a  kerékpáros világ legkedveltebb eseményei némelyikének szívébe: Giro d' Italia, Milánó-Sanremo, Tirreo Adriatico, Giro di Lombardia és a Strade Bianche.
Ma a szabadkártyákról lesz szó. Míg az UCI szabályozás szerint a 18 World Tour licenccel rendelkező csapat részt vesz minden World Tour rendezvényen, a szervezőknek joguk van ezenfelül másodosztályú csapatokat is meghívni. A mi esetünkben, a Giro d'Italiára négy, a Tirreo-Adriaticóra kettő (csak kettő, hogy csökkentsük az indulók számát és így garantáljuk a biztoságosabb versenyzést Olaszország keskeny útjain), és hét-hét a Milánó-Saremóra és a Giro di Lombardiára.

 A 2012-es szezonra egy demokratikus és innovatív metódust dolgoztunk ki. Az elmúlt néhány hétben mind a 22 prokontinentális csapathoz azzal a kéréssel fordultunk, hogy nyújtsanak be hozzák egy jelentkezési csomagot. Kértük, hogy ez az adatcsomag tartalmazzon néhány olyan alapvető elemet, mint az etikai és sportszínvonala a csapatnak, a már meglévő és a lehetséges marketingtevékenység, utóbbi az adott versenyhez ad hoc módon kapcsolódva, illetve a megjósolható médiajelenlét. Mindezt attól a vágytól hajtva kértük, hogy minden csapatról, még azokról is amelyek normális esetben nem vesznek részt a legfontosabb eseményeken,  tevékenységének minden területéről (piaci és földrajzi életelemben is)  ismeretekkel rendelkezzünk

Az adatok alapos elemzésénél a prioritást a dopping elleni harc élvezi. Ebben kérlelhetetlenek vagyunk. Jól tudjuk, hogy mindezek a csapatok tiszteletben tartják a biológiai útlevél rendszerét, ugyanakkor  nálunk előnyben részesülnek azok a csapatok, amelyek saját etikai kódexszel és belső tesztrendszerrel is rendelkeznek.

Ezzel párhuzamosan a sportértékét is vizsgáljuk a csapatoknak. Az olyan bajnokok, mint Pozzato, Garzelli vagy Rujano kiérdemelték ugyan a tiszteletünket, de érdekesebbek azok a csapatok, amelyek a jövő építésén dolgoznak.  Az RSC Sport mindig is jutalmazni kívánja azokat a csapatokat, amelyek a jövőbe fektetek be. Az olaszok közül Andrea Guardinit emelném ki, 21 éves és 11 győzelme volt 2011-ben és Enrico Battaglint, egy másik 21 évest, aki képes volt a Coppa Sabatinit megnyerni, noha ő többnapos versenyző. A német Marcel Kittel (22 éves) is eszembe jut, aki fel tudta venni a sprintekben a harcot olyanokkal is mint Sagan, Freire vagy Benatti, vagy éppen ott van az ő honfitársa, John Degenkolb, 1989-es születésű, aki sok bennfentes szerint a következő év egyik fontos szereplője lesz.

 Ha már a kerékpározás új lehetőségeiről beszélünk, miért is ne említenénk meg a Colombia-Coldeportes csapatot, ami a kolumbiai kerékpársportot kívánja visszahozni az élmezőnybe, vagy éppen a Champion Systemet, ami 2012-ben a kínaiakat vezeti be a kerékpársport elitjének népes családjába. 

Egy másik téma, ami nagyon kedves számunkra, a kommunikáció. Megkértük a csapatokat, hogy ismertessék, milyen marketing csatornákat használnak arra, hogy promotálják, ha a mi rendezvényeinken vesznek részt. Az értékelés során annak fogunk kedvezi, aki globális vagy multimédiás megjelenést tud biztosítani számunkra. A Team Type 1 csapat jó példa erre, hiszen egy fontos üzenetet közvetít: a kerékpározás általi reményt.

Az eljárás

A jelentkezési csomagoknak 2011. december 31-ig kell beérkezi hozzánk. Január elején a Szabadkártya Bizottság (öten alkotjuk: Giacomo Catano, az RSC Sport vezérigazgatója, Mauro Vegni, a technikai sportmenedzser az RCS-él, Marco Gobbi Pansana, a marketing menedzser, Per Bergonzi, a Gazetta dello Sport szerkesztőségének tagja és jó magam) meg fogja vizsgálni az anyagokat.

Hogy egy bizottságot kreáljunk, annak a vágyából született, hogy a lehető legkiegyesúlyozottabb legyen a döntésünk, a struktúránk különböző szegmensei is hangot kapjanak - sport és marketing, de anélkül, hogy elfelejtkeznénk a Gazzetta dello Sport tapasztalatairól, a lapról, ami több mint száz éve létrehozta, és azóta is szenvedélyes és elkötelezett támogatója a versenynek.

Január 10-én délután 1 és 4 között fog összeülni a bizottság, hogy meghozzuk a döntést a szabadkártyákról és arról, hogy mely 14 csapatot hívjuk a Strade Bianchéra.* Az azt követő órákban erről hivatalosan is tájékoztatni fogjuk a médiát.

Tehát, a szabadkártyás helyeket sokkal hamarabb be fogjuk jelenteni, mint ahogy az a korábbi években szokás volt. Az eddigi hagyományok szerint későbbre szoktuk tolni a döntést, tanulmányozva azt is, hogyan szerepelnek a csapatok a szezon korai versenyein. Most azonban visszaadtuk azt a lehetőséget a csapatoknak, hogy ettől függetlenül tervezzék a szezonjukat és hozzák ki belőle amit csak tudnak, akár részt vesznek 2012-ben a mi versenyeinken, akár nem.

Néhányan minden bizonnyal szomorúak lesznek, és majd kritikákat is kapunk, de mi mégis folytatni fogjuk azt, amit elterveztünk az átláthatóságot is figyelembe véve, valamint a csapatokkal és a rajongókkal is együttműködve, és így a bizalomnak azt a szintjét fogjuk eléri, ami nélkülözhetetlen bármilyen kapcsolatban. Mindig garantálni a legnagyobb tiszteletet, ahogy egyben el is várni a legnagyobb tiszteletet.

A web és a közösségi portálok lehetővé teszik számunkra, hogy egy folyamatos, gyors és globális párbeszédet folytassunk. Mindenki véleményét meghallgatjuk, és válaszolunk is, arra törekedve, hogy a választásunkat elmagyarázzuk. Ötleteket megosztani egymással jobb megoldásokra ösztönöz, és én most ezért az eszmecseréért vagyok itt.

Megvan rá az okom, hogy higgyek benne, hogy a közös törekvés a csapatmunkára és a mindenapi párbeszéd az esemény minden részesével lehetővé teszi majd számunkra, hogy minden lehetőségünkkel élni tudjunk.

Forrás

*A március elején zajló versenyen eleve kevesebb csapat vesz részt a szervezők döntésének megfelelően, mint ahogy World Tour csapat van, ezért is kicsit más a csapatmeghívásos rendszere. Acquarone remélhetőleg később erről is beszélni/írni fog.   Kapcsolódó:

Giro d'Italia 2012 szabadkártya esélyesek 
Giro d'Italia 2012  - az útvonal


Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: