A kulcsszó egyértelműen a figyelemmegosztás lesz 2012-ben jó néhány csapat számára.


Bár hajlamos az ember minden holtszezonban úgy érezni, hogy ez alkalommal olyan nagy átrendeződések szemtanúja az elit országúti mezőny tekintetében, mint még sohasem, azért a búcsúzó 2011-es év, és az éppen betoppanó 2012-es év fordulóján ezt hinni talán nem is olyan alaptalan.

Hiszen a HTC - High Road megszűnésével kétségkívül óriási űrt hagyott maga után a kerékpáros világban. Ne feledjük, egy olyan csapatról van/volt szó, amely évről-évre a legeredményesebb együttes volt, elsősorban persze Mark Cavendishnek, Matt Gossnak, Tony Martinnak, illetve a korábbi években André Greipelnek is köszönhetően.


Nos, a csapat tagjai szétszóródtak, s a Cavendish-Renshaw duó esetében például egy nagyszerű páros szakadt ketté. Ennek megfelelően óriási strukturális változások várhatók több  csapatnál is.A figyelemmegosztás lesz, lehet a kulcsszó ennek következtében tehát elsősorban a Rabobank, az Omega - Pharma Quick Step és a Sky csapatoknál. Mindhárom esetben egy olyan fajsúlyos versenyzőt szerződtettek, aki jócskán átrendezheti az eddig kialakult viszonyokat.

A Rabobank például a hírek szerint azért szerződtette Mark Renshawt, hogy legyen egy klasszikus sprinterjük, akihez aztán majd egy vonatot igazítanak. Renshaw éveken keresztül Cavendish felvezetője volt, sorra segítette a brit sztárt a szakaszgyőzelmekhez, így a 2012-es év nagy változásokat hozhat az ausztrál srác életében. Egyrészt megmutathatja, mi van benne (persze ebből ízelítőt kaphatott mindenki már a HTC  High Roados időkben is), ehhez kap egy egész sprintervonatot, másrészt pedig  mind neki, mind druszájának, mind pedig a nézők számára is érdekes tapasztalat lesz, amikor ez a  már-már legendás páros majd egymás ellen fog versenyezi.A Rabobanknak, mint csapatnak is érdekes fejleményeket tartogathat így az elkövetkező szezon, korábban egy teljesen más stílusú versenyző volt a! sprinter a holland együttesnél,  "a siker magának  kikaparó ravasz vén róka" típusú Oscar Freire Gomez. A kihívás tehát abban áll, hogy az elsősorban Robert Gesink és Bauke Mollema révén a háromhetes versenyeken összetett aspiránssal is rendelkező együttes hogyan tudja integrálni a saját struktúrájába Renshawt és a vele kapcsolatos terveket.


Mark Cavendish helyzete is valami hasonló. És mégsem. A Skynál már évek óta tervezik, hogy az olimpia évében majd náluk fog versenyezni a brit szupersztár, aki nem mellesleg a jelenlegi országúti mezőny világbajnok. Voltak és vannak eredményes sprinterek a csapatban (gondoljunk csak Ben Swiftre, Greg Hendersonra, Davide Apollonióra, Juan Antonio Flechára, vagy a sokoldalúsága miatt gyakorta Eddy Merckx utódjának is tartott Edvald Boasson Hagenre), de egy Mark Cavendish köré-elé sprintervonatot építeni azért egészen más kihívás. Cavendish egyértelműen uralja mezőny spirnterrészlegét képességeivel,  így mind a Skyra nagy nyomás nehezedik, hogy jó segítőket találjanak a britek nemzeti büszkeségének, és magának Cavendishnek is komoly tétje lesz ennek a szezonnak, a régi jól bejáratott segítők helyett újakkal kell megtanulni együttműködni, még akkor is, ha Bernard Eisel személyében azért mégiscsak akad egy segítség a régiek közül is.
Hogy miért lesz itt fontos a figyelemmegosztás? A britek az olimpia évében nem csak Londonban, hanem a szokásos nagy versenyeken is aratni akarnak, és a Tour de France 2012. évi progjamjának időfutam-domianciája miatt, talán soha nem volt és nem is lesz ekkora esélyes Bradly Wigginsnek az összetett győzelemre.


A harmadik csapat az Omega  Pharma - Quick Step, ahol Tony Martin  (jelenlegi időfutam világbajnok) leszerződtetésével hirtelen olyan helyzetben találták magukat, legfőképp a 2012. évi Tour útvonalát figyelembe véve, hogy van egy GT-összetett esélyesük, akivel a mezőny számolni fog, tehát nekik maguknak is számolniuk kell.  Na ilyen sem fordult még elő sokszor a belga együttessel, inkább a sprintek (elsősorban Tom Boonen) és az ügyes szökések (elsősorban Sylvai Chavanel) együttese volt, ezért is lesz érdekes, hogyan kezelik a helyzetet. És ne feledjük, 2012-ben Levi Leipheimer is itt versenyez majd.


Ugyancsak a figyelemmegosztás  problémája kerülhet előtérbe a BMC csapatánál. Bár egy kicsit más értelemben. Cadel Evans Tour de France győzelme nem kis mértékben a kissé szerényebb képességű, de jól összeszokott és csapatként kiválóan működő segítőknek volt köszönhető. (Persze az e téren óriási tapasztalttal rendelkező George Hincapie vezetésével.) Ez a kicsi de erős egység minden bizonnyal felborul majd azáltal, hogy két karakteres versenyző érkezett a csapathoz: Thor Hushovd és Philippe Gilbert. Bár mindenki ígéri, hogy tudni fogja, hol a helye a csapathierarchiában, minden bizonnyal itt várhatóak a legkomolyabb súrlódások. És persze mindeközben Cadel Evasnek is el kell fogadnia, hogy már nem ő az abszolút kiskirály a csapatban.
Más a helyzet a Radio-Shack és a Leopard Trek összeolvadásával. Ennek legfontosabb tényezője, hogy új szakember foglalkozik majd a Schleck fivérekkel,  Johan Bruyneel. Véleményem szerint ez eléggé sok problémát is okozhat majd a két luxemburgi esetében, kicsit úgy érzem, Bruyneel túl durva kezű fickó a kényes porcelánfigurákhoz, és azok könnyen összetörhetnek, -roppanhatnak ujjai között, de másrészről, nem kizárt, hogy pont Bruyneel kell ahhoz, hogy a srácok legyőzzék magukba az eddig legyőzhetetlennek tűnő gyengéiket. Igaz ugyan, a program (a már fentebb is említett időfutamok miatt) nem nekik kedvez ez évben.

Zárszó:
A fenti bejegyzésben nem kimondottan átfogó képet kívántam adni a profi elit mezőny egészéről, nem minden egyes csapat változásait kívántam felsorolni, hanem inkább a mezőny szokásos átrendeződéseiből adódóan egy-két, szerintem problematikusnak vagy éppenséggel izgalmasnak ígérkező változásokra helyeztem a hangsúlyt.
Így tehát a fentebbi írás, a tekintetben, hogy mi is vár a kerékpársportot figyelemmel kísérőkre 2012-ben, szándékoltan nem törekedett a lehető legteljesebb kép nyújtására,  s hogy nem minden közönségkedvenc neve bukkan fel a bejegyzésben, tudatos döntésemnek köszönhető.További  kapcsolódó bejegyzések:

Országúti kerékpáros versenynaptár 2012
UCI World Tour csapatok listája 2012
Átigazolási körkép -  2011 decembere
Tour de France 2012 - az útvonal
Giro d'Italia 2012 - az útvonal
Vuelta 2012 - az útvonalShare To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: