Szinte nem múlik el hét (olykor sűrűbb időszak), hogy valaki ne akarna véleményt nyilvánítani a luxemburgi testvérpár teljesítményéről és lehetőségéről.

Induljunk egy kicsit távolabbról. Néhány héttel ezelőtt a The Inner Ring oldal szerzője részint azon lamentált, hogy milyen is a győztes típus és mennyire kell aszociális, balhés fazonnak lennie valakinek (az illusztrációként berakott bunyós kép Hinaultról is jelzésértékű), hogy egy verseny során diadalmaskodjon a többség felett. Vannak-e még legendák, vannak-e még olyan "igazi" becenevek, mint a Kannibál, amely a versenyző nagyon is jellegzetes, karakteres mivoltát bizonyítja.

A cikk olvastán nekem a Schleck-fivérek jutottak eszembe, akik rendes, kedves, aranyos srácoknak tűnnek, s talán túl kedvesnek, rendesnek, aranyosnak, hogy nagy győztesek legyenek. (Noha fizikai adottságaik mindkét esetben messze megfelelőek ehhez.)

 A Schleck-fivérekkel azonban mindig van, aki foglalkozik, aki meg akarja mondani a tutit, vagy csak tényleg jó szándékkal  tanácsot akar adni nekik. A Tour de France-on 2011-ben ott álltak a dobogón, bár egyikük sem a legfelső fokán. Már a Tour alatt is voltak érdekes vélemények, például a csapattárstól, a segítőtől, akinek nyilvánvalóan sokat köszönhetnek mind a ketten, Jens Voigtól, hogy bizony lehet, hogy inkább Fränk lenne a nagyobb favorit.

A 2012-es útvonallal kapcsolatban pedig az időfutamok dominanciája miatt gyakorlatilag le is írták a fiúkat. Illetve rendszeresen leírják. Hetente egyszer biztosan, néha sűrűbben is.

Néhány példa erre:

 Ott volt például maga a nagy Kannibál, Eddy Merckx, aki szerint inkább a Giro d'Italiára kellene Andynak készülnie, mert ott nagy esélyes lenne. Egy Giro d'Italia győzelem meg azért mégiscsak nagyobb eredmény, mint a Tour második hely.

Andy Klöden, az új csapattárs pedig arról nyilatkozott egy interjúban nemrég, hogy a fiúknak el kellene felejtenie verseny közben a testvéri szeretetet.  (Ez egyébként az egyik állandó visszatérő motívum.)

 Nemrég Bjarne Riis is véleményt mondott a testvérpárról. Szerinte Andy Schlecknek fejlődnie kell ahhoz, hogy képes legyen legyőzni Alberto Contadort. A dán mester (és egykori TDF-győztes) szerint Andy nem elég komoly versenyző. (Összehasonlításképp Ivan Bassót hozza fel, akinek szerinte a komolysága a legnagyobb erénye.)  Ez idővel persze változhat, Andy is bölcsebb és érettebb lesz majd az évek során, de Riis szerint az is probléma, hogy amikor a luxemburgi közönségkedvenc Alberto Contadorral kénytelen harcolni, fejben rááll arra, hogy úgysem győzheti le a spanyolt.

Robbie McEwan szerint semmi esélye a fivéreknek az idei Touron. Természetesen az időfutamok miatt. 

Legvégül pedig meg kell említeni, hogy  Mario Cippollini is kifejtette véleményét a témában. Ő szintén a testvérekként való versenyzést nevezi meg a legnagyobb problémának, hiszen szerinte Andy és Fränk tulajdonképpen kioltják egymást. Ráadásul Andy viselkedése szerinte arra utal, hogy egy nagyon is rádió-vezérelt versenyzőről van szó.

A problémák tulajdonképpen még a tévé előtt ülő nézőnek is ismertek. A megoldás pedig talán épp a legjobb kezekbe került, a mezőny egyik legkarizmatikusabb szakemberének, Johan Bruyneelnek a kezébe, aki a Radio Shack és a Leopard Trek összeolvadása következtében fog együtt dolgozni  idén Schleckékkel.

(A bejegyzés a közbelinkelt cyclingnews.com  cikkek alapján készült.)


Kapcsolódó:
Giro d'Italia 2012 - az útvonal
Tour de France 2012 - az útvonal
Országúti kerékpáros versenynaptár 2012
World Tour csapatok 2012


Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: