A 2012-es szezon kezdetén nézzük csak meg, melyek lehetnek a legfontosabb csapatváltások a nemzetközi országúti kerékpáros mezőnyben. 1. Juan Jose Cobo
Volt csapat: Geox-TMC
Jelenlegi csapat: Movistar
A 2011. évi Vuelta a Espana győztese tavaly egy prokontinentális csapatban versenyezett. A Geox év végére aztán meg is szűnt, a hónapok óta tartó találgatásokra pont került: Cobo visszatért előző csapatához. A 2010-es szezonjához képest azonban előny, hogy maga mögött tudhat egy GT-győzelmet. Hátrány, hogy Alejandro Valverde most tér vissza a versenyzéshez doppingeltiltásából, igaz ugyan, a statisztikák szerint az ilyen első év ritkán szokott jól sikerülni. Cobo mindenesetre jó helyre került, és a Movistar lévén World Tour csapat, több esélye is van a bizonyításra.

2. Mark Cavendish
Volt csapat: HTC - HighRoad
Jelelegi csapat: Team Sky
A britek szerint végre összeállt az, ami összetartozik. Mark Cavendish végre, több éves tervezgetés után a brit Team Sky csapatában versenyez.  A kérdés csak az, hogy milyen segítőket tudnak mellé/elé állítani. Bár Cavendish mind a Tour zöld trikót mind az olimpiát megcélozza ebben az évben, és magabiztossága még a szokásosnál is nagyobb, véleményem szerint sportszempontból csak veszthet ezzel a cserével. (Igaz persze az is, hogy a HTC- High Road megszűnésével nemigen volt más út.)3 -4. Thor Hushovd és Philippe Gilbert
Volt csapatok: Garmin- Cervelo és Omega Pharma - Lotto
Jelenlegi csapat: BMC
Bár inkább vészmadárnak tűnök én is, mint ahogy a legtöbb ezzel foglalkozó véleménymondó, mégis, a BMC csapatába nem biztos, hogy kellett ez a két markáns egyéniség. Az eddigi sikereiket (lsd. Cadel Evans Tour de France győzelme) ugyanis a méhkirálynő - méhraj felállásnak köszönhették, Evans tündökléséhez egy szürke, de masszív  kis csapat adta a biztos hátteret. Ezt mindenképp felrúgja majd a két versenyző, bármennyire is ígérik, hogy profi módon be fognak illeszkedni a csapat szerkezetébe.

5.  Denis  Menchov
Volt csapat: Geox-TMC
Jelenlegi csapat: Katusha
Megint egy "hazatérő" versenyző, Denis Menchov végre az orosz csapatban, a Katushánál. Ő is lehúzott egy évet a Geox csapatával, akik nagy reményekkel vágtak neki 2011-nek, de előbb a World Tour besorolásról maradtak le, végül az év végén teljesen megszűnt a csapat. Menchov így elesett több nagy lehetőségtől is, a Geoxot ugyanis nemigen hívták neves versenyekre, márpedig az orosz versenyző igazi terepe a GT-k világa. Idén bizonyíthat. Ugyanakkor azt se feledjük, hogy egyes elemzők szerint a Vueltán péládul kifejezetten öregnek, megfáradtnak tűnt.

6. Richie Porte
Volt csapat: Saxo Bank
Jelenlegi csapat: Team Sky
Az ausztrál (postosabban tasmán) csodagyerek, aki e blog szerint is a jövő egyik sztárja lehet, korábban a Schleck fivérek, majd Alberto Contador árnyékában volt kénytele versenyezni. Most sem ő lesz a csapat első számú többnapos versenyzője, hisz ott van Bradley Wiggins, ugyanakkor úgy vélem, ebben a felállásban, az angol csapatnál sokkal több lehetősége van tehetségét kibontakoztatni.

7. Tony Martin
Volt csapat: HTC - HighRoad
Jelenlegi csapat: Omega Pharma -Quick Step
Ugyancsak kénytelen volt meghozni a váltásról szóló döntést Tony Martin is, hiszen ő is a megszűnt HTC  - High Roadban versenyzett eddig. A jelenlegi időfutam-világbajnok, aki valószínűleg ebben az évben végleg átveszi a domináns szerepet Fabian Cancellárától az időmenők között, tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen csapatba igazolt volna, problémát (már ha ez probléma), fejtörést inkább a csapatvezetőknek okozhat, hogy túl nagy kincset vettek maguknak, hiszen az idei Tour de France időfutam-dominanciája miatt a verseny egyik nagy esélyese vált belőle. Ha vesztenivalója van a német srácnak, akkor az épp ez, hogy a választott csapata nem biztos, hogy képes élni a személye adta lehetőségekkel.

8. Mark Renshaw
Volt csapat: HTC- HighRoad
Jelenlegi csapat: Rabobank
Szintén kényszerű távozásról van szó a csapat megszűnte miatt. A Rabobanknál első számú sprinter lesz, ez szerepkörváltozással jár, eddig ugyebár Cavendish segítőjeként volt elsősorban ismert. Renshaw Rabobankhoz igazolása ugyan már kevésbé olyan fajsúlyos mint druszájáé, ugyanakkor a mezőny átrendeződésének egyik nagy győztese lehet.

9. Oscar Freire Gomez
Volt csapata: Rabobank
Jelenlegi csapata: Katusha
A háromszoros világbajnok spanyol csapatváltása nem sportszempontból, inkább szurkolói oldalról lehet lényeges: hosszú-hosszú évek után a sprintert ne a narancssárgáknák, hanem a vörösmezeseknél tessék keresni.

10. Filippo Pozzato
Volt csapata: Katusha
Jelenlegi csapata: Farnese Vini - Selle Italia
Kedvenc metroszexuális birngásunkat Pippot lényegesen kevesebbet fogjuk látni idén, mint tavaly, bár valójában már a 2011-es szezonja is messzemenően balul sült el. El is jött a Katushától, haza, egy olasz csapathoz (bár, bármilyen furcsa, britként vannak bejegyezve), így ha a World Tour rendezvényeken nem is, legalább az olasz egynaposokra (és higgye el mindenki, jut belőle majd' minden napra elegendő) meghívást kap az együttes, és ezzel együtt Pippo is. Nagyon nagy kár lenne azért, ha ez a kiváló egynapos menő eltűnne a másodosztályban.

******
Figyelem!
Te is hozzászólhatsz az összeállításhoz, kifejetheted véleményedet a blog Facebook vagy G+ oldalán. Csatlakozz!
***************************************************************************
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: