A blog Peloton-mesék sorozatában különleges, szomorú és/vagy felemelő történeteket kívánok ismertetni. A múltkori 1951-es sztori után jöjjön egy frissebb ugyanakkor sok szempontból távolibb történet, ami szomorú és felemelő is egyben. A ruandai Innocent Uwamungu története.


Bár az emberek hajlamosak csak az európai és észak-amerikai kontinenst (na jó, meg az ausztrálokat, de hát ők lököttek, meg úgyis fejjel lefelé lógnak :-) ) figyelemmel kísérni, ha kerékpársportról van szó, azért a világ más részein, például Afrikában (és nem csak a Dél-Afrikai Köztársaságban!) is zajlik a bringás élet..

 Az európai szezon befejezte után kerül például már jó néhány éve megrendezésre a Tour of Rwanda. Az idei eseményen egy olyan versenyző is részt vett, aki két hónappal a verseny előtt vesztette el jobb szemét.

Innocent "Rocky" Uwamungu a ruandai csapat színeiben vett részt a hivatalos UCI-rendezvények közé is besorolt , 2.2-es rangsorolású versenyen.  A fiatal srác néhány héttel a verseny előtt épp edzésről tartott haza, amikor egy építkezésről egy kő repült feléje és kiütötte a szemét.

Uwamungu ennek ellenére, életkedvét nem veszítve, továbbra is együtt versenyez csapattársaival. A már említett Tour of Rwanda prológján például 10. helyezést ért el. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem akármilyen mezőnyben, hiszen többek között a Team Type1 - Sanofi csapata (ahol például Bodrogi, Bertogliatti, Efimkin is versenyez, bár itt, ezen nem vettek részt)  is képviseltette magát a versenyen.

Innocent Uwamungu, aki "Rocky" becenevét azért kapta, mert már volt egy másik Innocent  a csapatban,  balesete után is a legnagyobb mókamesterek közé tartozik, nevet, viccelődik, még saját balszerencséjén is, panaszkodni sorsáról társai soha nem hallhatták.

Története tanulságul szolgálhat nekünk európaiaknak is: arrafelé nagyon más mércével mérik a jó és balszerencsét.

Cyclingnews-interjú a versenyzővel:


 

A blogon korábban már volt szó az afrikai kerékpározásról egy amerikai önkéntes szemszögéből. A napló részei:

Üdvözlet Beninből (1)
Üdvözlet Beninből (2)
Üdvözlet Beninből (3)

Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: