A tegnapi bejelentés után két dolog biztossá vált: Stefano Garzellit és Danilo di Lucát biztosan nem láthatjuk az idei olasz körverseny résztvevői között.
A szervezők részéről kedd (2012. január10.) jelentették be, mely négy csapat meghívása mellett döntöttek az idei Giro d'Italiát (2012. május 5-27) illetően.

A döntés négy győztese tehát a NetApp, az Androni Giocattoli a Colnago-CSF Inox és a Farnese Vini-Selle Italia lett.

A kerékpáros közvélemény számára a legnagyobb meglepetést közülük a német csapat, a NetApp okozhatta. A meghívásra magát előzőleg esélytelennek tartó együttes vezetői most a szezon első győzelmeként értekelik a történteket. Már a csapatkapitányuk is megvan a  májusi megmérettetéshez,  a cseh Leopold Könighez nagy reményeket fűznek összetettben (nyilván, lehetőségeikhez mérten), a versenyző már tavaly több alkalommal is bizonyított, például az osztrák körversenyen, ahol összetettbeli második helyezést ért el.

Leopold König az osztrák körversenyen


Röviden néhány szóban a NetAppról: a csapatot 2010-ben alapították, tehát csupán a 3. szezonját kezdi el. Névadó szponzoruk egy amerikai konszern. A szakmai irányítás Jens Hepper (igen! nem véletlen, ha ismerős a név) és Enrico Poitschke kezében van. A legismertebb név az együttesből kétségkívül  a lengyel Bartos Huzarski.

A csapat beválasztásával kapcsolatban a Giro d'Italiát szervező cég, az RCS Sport kénytelen lesz lenyelni azokat  a kritikákat, miszerint a pénz(ügyi helyzet) jobban motiválta őket a választás során, mint a sportteljesítmény.  

A másik három csapat meghívása kevésbé tűnik meglepetésnek, mindhárom esetben erős az olasz kötődés, és egyikük sem újonc a Girón (még ha esetlen nem is a mostani névvel szerepeltek korábban).

A nagy öröm mellett persze lennie kell nagy csalódásnak és szomorúságnak is.  Ez leginkább az Acqua&Saponét érintheti,  egy korábbi győztes, Stefano Garzelli csapatát. (És ugyanitt versenyez idéntől  Danilo di Luca is)

Stefano Garzelli 2000-ben, rószínben, épp Marco Pantanit hallgatja 


Stefano Garzelli  a hír kapcsán  kilátásba helyezte visszavonulását. A néhány héten belül immáron négyszeres apukává váló versenyző korábban úgy tervezte, hogy az idei Girón még részt vesz, ám hogy a csapatát nem hívták meg, így valószínűsíthető, hogy  hamarabb felhagy a versenyzéssel.

(A bejegyzés a cyclignews.com és a radsport-news.com oldalak e témával kapcsolatos cikkei alapján készült.)Kapcsolódó:


Útvonal
Szabadkártyások
Képek  az útvonalprezentációról 1. rész
Képek az útvonalprezetációról 2. rész 
Hivatalos reklámfilm
Hivatalos poszter
Michele Acquarone versenyigazgató a szabadkártyás helyekről


  
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: