Míg az éppen véget ért Tour Down Under a spinterek és a tavaszi klasszikusokra készülő kerékpárosok versenye, addig az argentin körverseny inkább az összetett versenyzők és a hegyi menők terepe.

A Tour de San Luis, egy 2.1-es kategóriájú, az UCI amerikai versenysorozatába tartozó (tehát nem Wold Tour) verseny. Alapvetően fiatal rendezvényől van szó, a 2012. évi még csak a 6. kiírás lesz. Kezdetben tényleg csak egy dél-amerikai versenynek számított a sok közül az áttörést valószínűleg a 2010-es kiírás hozta meg, amikor is Vincenzo Nibali (az abban az évben Vueltát nyerő és egy rendkívül erős G d'Italiát menő ifjú olasz titán) nyerte meg a versenyt.

Idei évre pedig már szinte magától értetődővé vált, hogy jó néhány sztár itt kezdi meg a szezonját.

Idén kétségtelenül Alberto Contador lesz az, akire a leginkább odafigyel  majd mindenki ezen a versenyen  (illetve fordítva is igaz: Contador szereplése által nagyobb figyelmet fog kapni ezt a verseny).

Az útvonalat tekintve a 2. szakasz tűnik a legsimábbnak,  talán még az utolsó, a hetedik szakasz is hasonlóan "csak" dimbes-dombos, a 3-4. kategóriás emelkedőkkel, a többi esetében komolyabb hegyeket kell megmászni. (Plusz van egy időfutam is.)  A szakaszprofilokat nézegetve időnként úgy tűnik, mintha a verseyzőknek konkrétan egy falat kellene mászniuk. Ez leginkább a 6.szakasz első kategóriás emelkedőjére vonatkozik. Persze, a dologhoz tartozik, hogy a hegyet az elején letudják, aztán már csak lejtmenetben megy az út.


A verseny minden valószínűség szerint azokon a szakaszokon dőlhet el, amik hegyi befutó lesz, így a 3. illetve az 5. szakasz (főként az utóbbi) érdemel majd figyelmet. Valamint nagyban befolyásolhatja az összetettet a negyedik szakasz, az egyéni időfutam is.

(Technikai jellegű információ: eredményekre közép-európai idő szerint kb este 10-11 környékén lehet számítani. Aki streamet keres élő közvetítéshez, annak érdemes lehet majd néha a blog Facebook oldalára is kattintani.) 

Ennek megfelelően a legnagyobb esélyese a versenynek kétségkívül Alberto Contador (Saxo Bank)
Ugyacsak nagy esélyes Levi Leipheimer, aki ezen a versenyen debütál majd az Omega Phama - Quick Step színeiben. Az amerikai nagyöreg bringás korábban amúgy is úgy nyilatkozott, hogy idén elsősorban az amerikai kotinesen rendezett versenyekre koncentrál (+ Tour, + olimpia).
A két, időfutamokon is kiváló versenyző mögé szorult így tehát csak Vincenzo Nibali (Liquigas- Cannodale), de természetesen ő is az egyik fő esélyese a versenynek.

Továbbá érdemes lesz még odafigyelni összetett szempontjából az alábbi verseyzőkre is:
Rinaldo Nocentini (Ag2r)
Sylvain Chavanel (Omega Pharma - Quickstep)
Jose Serpa (Androni Giocattoli)

Ugyanakkor számíthatunk persze meglepetésre is, tavaly például a chilei nemzeti csapat versenyzője, Marco Arriagada nyerte meg a versenyt.


Kedvcsinálóként:

Képes összefoglaló a 2011. évi Tour de San Luis 1-4. szakaszairól 
Végeredmény 2011


Kapcsolódó

Tour de San Luis 2012- az útvonal
Tour de San Luis 2012 - rajtlista 


Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: