A csapat részéről a szombati nap folyamán hozták nyilvánosságra, megvan a jövő évi ProTour licenc, az UCI viszont november 20. előtt nem fogja hivatalosan is megerősíteni a hírt.
A Vacansoleil-DCm csapatának tavaly elvileg három évre szóló licencet ítélt oda az UCI ezen ügyekért felelős bizottsága, ám a szervezet minden évben él a jogával, hogy az engedélyeket, csapatbesorolásokat felülvizsgálhassa.

A holland csapattal szemben idén ősszel kifogásokat emeltek az illetékesek, nem újtották meg automatikusan a licencet, méghozzá sportetikai okokból.

Az idei évben először elit csapatként versenyző Vacansoleil ugyanis tavaly ősszel jól (illetve éppen hogy rosszul) bevásárolt: Riccardo Riccot és Ezequiel Mosquerat is leszerződtették. Utóbbi esete kevésbé problémás, egyszerűen csak túlságosan is elhúzódik a 2010-es Vueltán pozitív doppingtesztet produkált versenyző ügye. Riccóé már sokkal súlyosabb és bonyolultabb ügy, hiszen az olasz versenyző idén februárban házilag próbált vérátömlesztés végrehajtani magán, amibe tulajdonképpen majdnem belehalt. A Vacansoleil azonnal elbocsátotta kötelékéből a versenyzőt, ám még így is rossz fényt vetett a csapatra, hogy ha rövid dőre is, de sorai között tudhatta. Ennek egyik jele volt, a mostani őszi huzavona a licenc körül.

A csapat részéről egyébként  hangsúlyozták, hogy mind adminisztrációs, mint pénzügyi, illetve a sportteljesítmény szempontjából is megfeleltek a követelményeknek.

A Vacansoleil vezetői szerint tehát végül mégiscsak megvan a licenc, ám az UCI részéről mégsincs még erről hivatalos közlemény. Enrico Carpani szóvivő szerint nem is lesz, a licencekkel kapcsolatban legközelebb a november 20. utáni napokban lesz közlemény közzétéve.

A másik hasonló cipőben járó csapat, a leendő Radio Shack -Nissan-Trek részéről , amely a Leopard-Trek tavaly megszerzett ugyancsak több évre szóló licencével kíván a két csapat (Leopard - Trek és Radio Shack) fúziója után versenyezni, ám most ugyancsak várakozásra kényszerülnek,  jelezték, hogy ők  még semmi hírt nem hallottak afelől, hogy akkor most mi is van az ő licencükkel.

(A cikk a cyclingnews.com oldal információi alapján készült.)

 Kapcsolódó: 
Az UCI legutóbbi közleménye licenc ügyben (2011. november 2.)


Ricco-ügy részletei (a februári eseményekre koncentrálva):
 Riccardo Ricco: vérdopping házilag (2011. február 8.)
 A Ricco-ügy fejleményei (2011. február 10.)
Ricco repült a Vacansoleiltől (2011. február 19.)
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: