Érdekes - és nem is egészen földtől elrugaszkodott - felvetést jártak körbe az amerikai Velonews  kerékpáros portál egyik cikkében.
A Tour de France 2012. évi útvonalának nyilvánosságra kerülése után a legtöbben Cadel Evanst, Bradley Wigginst és Alberto Contadort említették  mint a verseny nagy esélyesét. De az időfutamok hossza, aránya a teljes útvonalat tekintve, felvet egy olyan kérdést is:

És mi van Fabian Cancellara esélyeivel? 

Cancellara nyert már többnapos versenyt, lsd 2009-ben svájci körversenyt (összetett végeredményért kattints ide!), mekkora lenne az esélye egy ilyen felépítésű háromhetes verseny esetében, mint amilyen a jövő évi Tour lesz?  

Kim Andersen, a Leopard Trek sportigazgatója szerint nem rossz ötlet ez, csak túl sok a hegy.

Bjarne Riis (Saxo Bank főnök, Cancellara évekig dolgozott vele együtt) szerint Cancellarának komolyan fogynia kellene, és akkor akár lehetne összetett versenyző is. Hét-nyolc kilót. De ez túl sok is egyben, mert ezzel fennáll a veszély, hogy időfutamon veszít erejéből.

De hogy ez nem lehetetlen küldetés, bizonyítja Bradley Wiggins karrierjének alakulása is, aki 2008-as olimpiai aranyat érő (pályakerékpár, egyéni üldözőverseny) versenysúlyából nyolc kilót leadott, és valóban ott van mindig a legjobbak között, a hegyeken is.*Wiggins egyébként is magasabb Cancellaránál.

Aki az elmúlt években figyelte Cancellara szereplését a Tour de France-on, pontosan tudja, hogy ő volt gyakorlatilag az igavonó ökör, vitte csapattársait, a Schleckeket, egészen a hegyekig,  húzta az egész mezőnyt, akár még akkor is, ha rajta volt éppen a sárga trikó (amit rendre egy korai egyéni időfutamon szerzett meg).

Hogy jövőre sem valószínű, hogy bekövetkezik pályafutásában a nagy váltás, annak egyrészt oka, hogy továbbra is a Schleck-fivérek alá rendelődik a csapathierarchiában, és továbbra is az ő segítésük lesz a feladata. Ezenkívül Cancellara legfontosabb céljának az olimpiai címvédés tűnik, Tony Martin egyre jobb eredményei igazán fenyegető kihvást jelentenek számára e téren.

Maga Cancellara így nyilatkozott a Tour-témáról:

"Tour de France-t nyerni számomra egy álom, de most marad is csak álom. Talán egy nap lehetségessé válik**, de ahhoz egy sor dolognak változnia kellene. Fogynom kellene. Most azonban klasszikus egynaposokat és világbajnokságokat szeretnék nyerni."

(Forrás: velonews.competitor.com)

 **********************
Személyes megjegyzések:
*Az egy más kérdés, hogy az összetett győzelemhez szükséges plusz valami mégiscsak hiányzik belőle. 
**  Lehet, hogy egy nap igen, már nem sok évig lehet ezzel játszadozni, Cancellara idestova 30, és ha még ezután szeretne váltani, már-már  majdhogynem igyekeznie kell vele...


Kapcsolódó: 
Tour de France 2012 - az útvonal 
Nyilatkozatok az útvonallal kapcsolatban
Országúti kerékpáros versenynaptár 2012
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: