2011. október 25-én az UCI újabb adatokat tett közzé a hónap végén/jövő hónap elején esedékes licenckiosztással kapcsolatban. Most a sokat emlegetett sportszempontú összetevő alapján állított össze egy 15 csapatból álló listát.
A lista azonban csak abc sorrendben jelzi melyek azok a csapatok, amelyeknek legerősebb a versenyzői állományuk az elmúlt 2 év (2010 és 2011) teljesítményei alapján. (Tehát ez nem a valós erősorrend. as legjobb 15 között.)

A teljesítmény az elmúlt évekre, a csapatösszeállítások (mindegyik csapatból a legjobb 15 versenyző eredményeit veszik alapul) viszont a jövő évre vonatkoznak, mármint aszerint, hogy hogyan is állt a helyzet 2011. október 20-án.

A 15 legerősebb csapat (abc sorrendben, az eredeti UCI -közleményben is így szerepelnek):
Astana Pro Team
BMC Racing Team
Garmin-Cervélo
GreenEdge Cycling Team
Katusha Team
Lampre-ISD
Liquigas-Cannondale
Lotto Cycling Project
Movistar Team
Omega Pharma-Quick-Step Cycling Team
Rabobank
RadioShack-Nissan
Saxo Bank Sungard
Sky Procycling
Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

Ez alapján jól látszik, hogy a GreenEDGE például jó vásárt csinált többek között Matt Gossszal, (HTC - HighRoad) de sok más az elmúlt két évben eredményes (elsősorban ausztrál kötődésű) versenyzővel is. Ugyanúgy a Quick Step is jól járt Levi Leipheimer (RadioShack) és Tony Martin (HTC - HighRoad) leszerződtetésével is.

A Vacansoleil nagyjából annak köszönheti, hogy a legjobbak között van, hogy két erős csapat a Radio Shack és a Leopard Trek egybeolvadnak. Ugyancsak szerencsésnek mondható a Lotto-Ridley (itt, hivatalosan: Lotto Cycling Pojekt), annak ellenére, hogy a jelenleg még Omega-Pharma Lotto néven futó csapatból a BMC-hez igazol majd a szezont a World Tour világranglista élén záró Philippe Gilbert.

Az UCI megnevezett még további öt csapatot, ők a 15-20. rangsorolásba esnek (ez esetben már a rangsorolást magát is feltüntetve):
16. AG2R La Mondiale
17. Geox-TMC
18. FDJ
19. Euskaltel-Euskadi
20. Team Europcar
 
A francia csapatok tehát (hiába a nagy múlt és a presztízs) ebből a szempontból ebbe  a régióba szorultak, még a mostani ProTour (Pro Team/ World Tour - a források mindhárom néven emlegetik rendszeresen ) licenccel rendelkező  AG2R La Mondiale is. Hiába a látványos 2011-es év, az Europcar versenyzőinek sem sikerült elég sok fontos világranglista pontot szerezniük. A Geox-TMC számára sem jó előjel, hogy ebbe a régióba kerültek, hiszen itt szponzorálási problémák is felmerültek közben. 

Az UCI, ahogy a korábbi években is, 18 csapatot fog a legmagasabb osztályba sorolni. A fenti lista csak egy, a sportteljesítményt vizsgáló szempontot tükrözi. Ezen felül természetesen számít többek között az anyagi helyzet, bizonyos adminisztrációs kritériumok és a sportetikai hozzáállás is. 
A licencek odaítéléséről a döntést  az UCI részéről 2011. november 1-én hozzák majd nyilvánosságra. 

(A bejegyzés a velonation.com informáckiói és az uci.ch adatai alapján készült.)


Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: