A Cycling Weekly brit kerékpáros magazin kilenc indokot is talált, miért szeressék a jövő évi francia körverseny útvonalát. Na persze elsősorban brit szempontból.
1. Nagyszerű lehetőségek arra, hogy a helyszínen nézhesse valaki a versenyt. (Talán ez a leginkább brit szempont az összeállításban.)
A magazin kiemeli, hogy lesznek olyan szakaszok, amikor csak egy ugrás a szigetországról a helyszín. Leginkább a július 3-i szakaszt ajánlják ebből a szempontból.

2. Ez az útvonal Bradley Wigginsre van tervezve(?) 
A hosszú időfutamok miatt természetesen Bradley Wiggins (Sky) minden eddiginél nagyobb lehetőség előtt áll, hogy Tour de France-t (és egyáltaláb, GT-t) nyerhessen. Persze ehhez a többieknek is lesz néhány szava.

3. Cavednish (Sky) a zöld trikó nagy esélyese
Hét sprinterszakasz a programban. Ennyi.

4. Két mezért is küzdhetnek a britek. 
Az előző kettő érvből következik. Volt már ilyen, hogy sikerült: 1997-ben Jan Ullrich sárga, Erik Zabel zöld trikós lett, mindkettő Telekomosként.

5. Új hegyek. 
Például a Col du Gran Colombier.

6. Két nagy hegyi szakasz
Az egyik az Alpokban: július 12-én( 11. szakasz) - a kínálat: Madeleine, Croix de Fer Mollard és La Toussuire (hegyi befutó)
A másik természetesen a Pireneusokban, július 18-án (16. szakasz) a program: Aubisque, Tourmalet, Aspin és Peyresourde*

7. Jura és Vogézek 
A két hegység egyrészt csodálatos látványt nyújt (a nézőnek, a bringásnak már kevésbé), másrészt ideális terep sikeres szökésekre.

8. Új csapatok
A szezon végén néhány csapat megszűnik, miközben újak alakulnak, minden bizonnyal felrázza a Tour de France mezőnyét is majd a változás.

9. A Schleckeknek támadniuk kell 
Mivel leginkább a időfutam a gyengéjük, a luxemburgi testvérpárnak sokkal agresszívabban kell teljesíteni azokon a szakaszokon, amelyek nekik fekszenek. (Azonban ide is illik, ami Wiggins esetében: Persze ehhez a többieknek is lesz néhány szava.)

Forrás: cyclingweekly.co.uk
*itt akad némi ellentmondás, Peyresourde a 17. szakasz célállomása - ugyanakkor magáról a szakaszról (hogy ebben lesz-e a Tourmalet , az Aubisque és az Aspin, nincs konkrét és kézzel fogható információ)
Kapcsolódó:
Tour de France 2012 - a teljes útvonal
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: