Míg az Európai Unió területén -elvileg - kizárt, (bár nem lehetetlen), hogy ilyesmi előforduljon, addig a világ más részein, például Kínában meglehetősen nagy az esélye, hogy bizonyos húsételek fogyasztása során clenbuterol kerül az emberi szervezetbe. A versenyzők tartanak tőle, hogy emiatt fennakadhatnak egy doppingvizsgálaton.

Az Alberto Contador által elhíresült összetevő, amely, mint ahogy az a spanyol klasszis védelmi stratégiájának is az alapvető érve, valóban kerülhet szennyezett/fertőzött hús fogyasztása által emberi szervezetbe. A nemzetközi sportéletben éppen egy Kínában történt eset miatt válhatott ez a tiltólistán lévő összetevő ismertté: Dimitrij Ovtcharov német asztaliteniszező épp a távol-keleti országban versenyzett, amikor fennakadt a doppingvizsgálaton, később felmentették, mivel bizonyítottnak találták, hogy a(z európai és é-amerikai mérce szerint) rossz táplálkozási viszonyok között kerülhetett a szervezetébe a tiltott összetevő.

Most, hogy szerdán elkezdődik a pekingi körverseny, a csapatok tartanak kissé a körülményektől. A Garmin-Cervelo csapata például óva intette versenyzőit, hogy marha- vagy sertéshúst egyenek a verseny alatt. A csapat vezetője, Jonathan Vaughters, aki az AIGCP, vagyis a profi csapatokat tömörítő szervezet elnöke is egyben felvetette a legutóbbi UCI-tanácskozáson a problémát, ám akkor egyszerűen csak azt tanácsolták neki, amit végül is tett, javasolja versenyzőinek a marha- és sertéshús helyett inkább a csirke és halételek fogyasztását. Ezekben az ételekben nem lehet ugyanis clenbuterol.

Na de mi van, ha azokban meg valami más, a WADA tiltólistáján szereplő anyag van? 

Kapcsolódó: 
Pekingi körverseny - útvonal 
Pekingi körverseny - rajtlista 
A Contador-ügy további bejegyzés
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: