Brian Nygaard a mai naptól fogva már nem a Leopard Trek általános menedzsere.
A Leopard Trek csapata a mai, szerdai nap folyamán megerősítette azt a kerékpáros közegben már  tegnap óta keringő hírt, hogy az alapító és menedzser Brian Nygaard távozik a csapattól. A közleményben már mint korábbi általános menedzsert emlegetik.

Úgy tűnik tehát, hogy messze nem lesz egyszerű a két csapat a Leopard-Trek és a RadioShack egyesülése. Az egyik problémát Johan Bruyneel lehetséges szerepe jelenti. Éppen ezért hat egy kicsit furcsának az, hogy Nygaard távozik, és nem Kim Andersen, aki sportigazgatóként (directeur sportif) inkább volt a csapat szakmai vezetője, mint az általános menedzser Nygaard.  

Andersen ugyanis a csapat tulajdonosa, Flavio Becca szerint maradhat 2012-ben is.

Úgy tűnik azonban, hogy a fúzió körüli másik probléma éppen a csapat  első számú szponzora. Az építőiparban magát megszedő vállalkozó úgy tűnik, mintha a szakmai vezetés háta mögött tárgyalt volna az amerikaiakkal, ezt a feltételezést támaszthatja többek között az is alá, hogy Kim Andersen csak utólag értesült arról, hogy egyesség született az egyesülésről. A versenyzők pedig még valószínűleg ennyit sem tudnak, noha a nagy nevek, jelenleg úgy néz ki, maradnak,  akadnak olyanok is, akik rendkívül frusztráltak emiatt az eljárásmód miatt, mint például Brice Feillu is, aki már be is jelentette, hogy új csapatot keres a jövő évre. (Valószínűleg meg akarta előzni, hogy a csapat részéről kérjék meg rá.)

Becca egyébként, bizonyos szemszögből, meglehetősen érdekeseket  nyilatkozott: mint vállalkozó-befektető, szeretné, ha jól fialna a befektetése, s mint jó vállalkozó, ezért maga is megtesz mindent, ami csak lehetséges. Vagyis igényli, hogy beleszólása legyen a csapat sorsának alakulásába. Azt nyilatkozta, hogy azzal a képpel tudná érzékeltetni, milyen is volt a csapat idei szereplése, hgy van egy csodaszép, nagy repülőgépjük, egy kiváló csapat a fedélzeten, és két másodpilóta, de nincs kapitány.

Bruyneel lesz tehát valószínűleg arra hivatott, hogy ezt a kapitányi szerepet magára vegye. A kérdés ezek után csak az, hogy mennyire tud majd ez a valóban erős karakter megférni az ugyancsak erős karaternek tűnő (sőt!) Beccával.

A  másik kérdés pedig ami talán minket nézőket jobban foglalkoztat, hogy mit kezd majd Bruyneel a Schleckekkel, vagy fordítva, mint kezdenek a Schleckek Bruyneel-vel. Izgalmas év lesz a következő, az most már egyre biztosabb.

Brian Nyygardot egyébként a GreenEDGE csapatával hozták (már korábban, távozása előtt is) kapcsolatba a különféle,  kerékpáros körökben időnként felbukkanó híresztelések-pletykák.

Az UCI is kiadott egy közleményt az ügyben szerdán. Megérkezett hozzájuk a dokumentum, hogy a RadioShack licencét birtokló texasi cég lemond erről a jogról. Vagyis jövő évben a Leopard-Trek licencével versenyez a két csapat, immáron egy csapatként tovább. 

(A bejegyzés a velonation.com és a cyclingnews.com azonos témájú cikkei alapján készült.)
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: