RadioShack-Nissan-Trek.
Tessék csak szokni a nevet.
Noha néhány nappal ezelőtt még cáfolták a La Gazzetta dello Sport értesüléseit, csak ennyit kellett várni, hogy másként kezdjenek az érintettek az ügyben kommunikálni: egybeolvad a RadioShack és a Leopard-Trek.  

A hétfői nap folyamán először a Leopard -Trek csapata tett körré egy közleményt.

"A Leopard bejelenti, hogy a RadioShack és a Nissan 2012-13-ra mint szponzor csatlakozik a csapathoz. A World Tour licencet a Leopard birtokolja. A csapat RadioShack - Nissan-Trek Pro Cycling néven fog majd versenyezni a következő évben, ugyanakkor Luxemburgban marad a székhelye."

A két Schleck és Cancellara marad, jön a kerethez többek között Klöden, Horner és Brajkovic. A közlemény szerint Bryan Nygaard marad a csapatfőnök.

Később további részletek jelentek meg a médiában az ügyben. Többek között a fentebbi nyilatkozatban nem említett Johan Bruyneel is szóhoz jutott:
"A továbbra is elkötelezett szponzoraink és a versenyzőink professzionalizmusa által biztos vagyok benne, hogy a RadioShack-Nissan-Treknek domináns szerepe lesz a következő években a kerékpársportban. A RadioShack csapatával 30 versenyt nyertünk és a legfontosabb amerikai versenyeken domináns szerepünk volt 2011-ben. Mostantól, Fabian Cancellara és a Schleck-testvérek jelenlétének köszönhetően, ezentúl nem csak arra lesz lehetőségünk, hogy egynapos klasszikusokat és szakaszokat, de Grand Tourokat is nyerjünk."

A belga sportvezető szerint az új csapat majd a szokásos 30 fős kerettel áll neki a jövő évnek,  ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a két csapat jelenleg érvényben levő szerződéseit az új formáció is respektálni fogja. Ez azonban nem 30, hanem 40 versenyzőt jelent.

Összességében tehát  a Leopard-Trek közleményéhez képest annyi lényegi változás történt néhány órával később, hogy Bruyneel szerepe is tisztázódni látszik: ő is csatlakozni fog a szakmai stábhoz. S hogy a sportszempontú központja ugyan Luxemburg és  Belgium lesz, de a marketing feladatokat Texasból irányítják majd.

További részletek az ügyben minden bizonnyal hamarosan várhatók.

(A bejegyzés a velonation.com  e témával foglalkozó cikkei alapján készült.)

*Személyes megjegyzés: egyrészt a Schleck testvérek közül sem nyert egyik sem még Grand Tourt, (és én személy szerint látom annak sok esélyét, hogy ez valaha is megtörténik), másrészt méltatlannak érzem például Janez Brajkoviccsal vagy éppen az Andy Schleckhez hasonlóan többszörös Tour-dobogós Klödennel szemben, hogy Bruyneel így nyilatkozik általában a GT-esélyekről (felülírva ezzel egy sor korábbi nyilatkozatot.)


 
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: