No, nem a többek között a  labdarúgó-mérkőzések végéről jól ismert, szokásos mezcserére tessék gondolni, hanem az összetettbeli első helyen szereplő versenyzők egymást már-már szokatlan gyorsan történő (le)váltogatásáról.
Abban mindenképpen változatos az idei Vuelta a Espana, hogy szinte minden szakasz végén másra került az összetett elsőt megkülönböztető piros mez, csak Chavanel tudta több napon át is megtartani.

Összefoglalva íme az elmúlt tíz szakasz statisztikája:
1. Fuglsang (LEO)
2. Bennati (LEO
3.. Lastras (MOV)
4. Chavanel (QST)
5. Chavanel (QST)
6. Chavanel (QST)
7. Chavanel (QST)
8. Rodriguez (KAT)
9. Mollema (RAB)
10. Froome (SKY)

Nagyon közel került így a verseny ahhoz, hogy ez aspektusból nézve történelmet írjon. 1960, 1864 és 1967 voltak azok az évek, amikor hét versenyző is megszerezte a verseny során az összetett elsőnek járó mezt. Vagyis ezzel az idei verseny, tessék gyorsan összeszámolni, már egálba került.

Csak egy év volt ennél változatosabb mezszempontból: 2008. Akkor az (akkor még) arany trikó viselői közé tartozott: Filippo Pozzato, Alejandro Valverde, Daniele Bennati, Levi Leipheimer, Sylvain Chavanel, Alessandro Ballan, Egoi Martínez és Alberto Contador, pontosan nyolcan.

Ezt a rekordot akár be is állíthatja a mezőny a szerdai 11. szakasz (hegyi szakasz hegyi befutóval) során. (1987-ben kilencszer cserélt gazdát a mez, igaz ugyan, hogy ezen öt versenyző osztozott csak, ez a kilences is megdőlhet persze könnyedén az elkövetkező másfél hétben).

Érdekességképp az érem másik oldala: Freddy Maertens (1977), Julian Berrendo (1942) és Tony Rominger (1994) a zárójelben látható években mindhárman rajt-cél győzelmet arattak.

További fontos bejegyzések/ kapcsolódó:
Vuelta a Espana 2011 - az útvonal
Vuelta a Espana 2011 - fontosabb emelkedők
Vuelta a Espana 2011 -   rajtlista
Vuelta a Espana 2011 - eredmények
Vuelta a Espana 2011 - nyilatkozatok 
Vuelta a Espana 2011 - videók
Vuelta a Espana 2011 - összefoglalók

Múltidéző rovat (sok-sok Vuelta-témájú bejegyzés is)
Országúti kerékpáros versenynaptár 2011 - mi vár még ránk a szezonban a Vuelta után
Átigazolási hírek
Az UCI-licencek kiosztásával kapcsolatos hírek, érdekességek, áttekintő cikkek
Share To:

Pethő Anita

irodalomkritikus, irodalomtörténész, újságíró

Hozzászólások: